Бойко Борисов по време на Третия Делфийски икономически форум
Бойко Борисов по време на Третия Делфийски икономически форум / Пресцентър, Министерски съвет
Борисов: Длъжни сме да дадем перспектива на младите хора на Балканите
96445
Борисов: Длъжни сме да дадем перспектива на младите хора на Балканите
  • Борисов: Длъжни сме да дадем перспектива на младите хора на Балканите
До няколко години Балканите трябва да предложат на младите хора възможност за работа и развитие, в противен случай те ще напуснат и ще се превърнем в място със застаряващо население, без перспектива. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Третия Делфийски икономически форум, обръщайки се към президента  на Гърция Прокопиос Павлопулос и европейския комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.
 

Държавите от Западните Балкани не отговарят на условията за влизане в ЕС

"Длъжни сме да го направим
, защото иначе ще отчитаме ръст на младежката безработица, липса на добра квалификация и, както е прието да се казва, "износ на мозъци или на интелектуален потенциал". Ако ние не им дадем перспектива, господин комисар, в следващите шест-седем години на Балканите, ясно разписани, а през това време да строим и да превърнем Балканите всички ние, които правим транспортните коридори и от Гърция, и от Румъния, и от Турция...те ще напуснат. На тази територия, наречена Балкани, ще останат застаряващо население, ниско квалифицирани, младите хора няма да бъдат тук и ще се явят популистки националистически, подобни партии и знаем, когато спечелят изборите, какво ще следва след това. Така че длъжни сме да го направим веднага", каза Борисов.

Бойко Борисов по време на Третия Делфийски икономически форум,
Пресцентър, Министерски съвет

Борисов: Този който инвестира на Балканите, той ще има влияние

Българският премиер коментира и миграционната криза, като подчерта, че хората се страхуват.  
 
Орбан: Борисов заби брадва в голямо дърво, желая му успех

"Външните граници сме подложени под огромен натиск - България, Гърция и особено Италия от другата страна. Неслучайно в последните години в Европа се цепим буквално на тази тема. Дъблинското споразумение не може да сработи и огромни усилия в момента полагаме, за да намерим компромис в нашето председателство. Защото каквото и да си говорим, хората ги е страх, че подобна мигрантска вълна, която имахме, ако продължат, просто ще ни потопят. И затова Вишеградската четворка, пък и други - Австрия вече, Хърватия, ако щете дори, и в България и Гърция, ако се постави така темата, страха у хората го има. Споразумението с Турция трябва да продължи и, разбира се, тук съм готов да съдействам максимум и с Гърция да работим с подобна сила. Затова на 26 март с Жан-Клод Юнкер и с Доналд Туск ще се срещнем с турския президент във Варна и тези теми и за охраната на границата, сигурността, добросъседството ще бъдат поставени на дневния ред", коментира Борисов.

Бойко Борисов по време на Третия Делфийски икономически форум,
Пресцентър, Министерски съвет