Бивши собственици на Юкос могат да осъдят Русия за 100 млрд. долара
Бивши собственици на Юкос могат да осъдят Русия за 100 млрд. долара / снимка: БГНЕС

Бившите собственици на петролната компания „Юкос" заявиха, че Арбитражният съд в Хага е излязъл с решение, което ще им позволи да поискат от руското правителство компенсация за нанесените щети върху компанията, в резултат на нейното поглъщане, в размер до 100 милиарда долара, пише британският „Файненшъл таймс", цитиран от РИА „Новости".

Искът в хагския арбитраж е заведен от компанията Group Menatep Limited (GML, бивша „Менатеп") и нейния ръководител Тим Озбърн. По думите му, руските власти, които принудително са довели до банкрут „Юкос", са нарушили Договора за енергийна харта. Русия е подписала този документ, но не го е ратифицирала.

Съдебното изслушване по иска започна на 17 ноември. GML заведе иск за нарушаването на статия 45 от енергийната харта, която защитава инвеститорите от незаконно отнемане на активи от страна на държавата. В решението на холандския съд се посочва, че Москва е обвързана с определени задължения по Договора за енергийна харта, въпреки че той все още не е ратифициран от Държавната дума, пише БГНЕС.

„Това е огромна крачка напред", коментира Тим Озбърн. „Съдът постанови без всякакви възражения, че Русия е обвързана с ангажименти по договора и че ние попадаме под неговата защита. Сега ни предстои да докажем, че Русия е конфискувала нашите активи без никакви компенсации", добави той. Представител на пресцентъра на руското правителство съобщи, че решението на съда трябва да се изучи внимателно. „По какъв начин договора може да бъде приложен към Русия, ако не е встъпил в законна сила?", попита риторично той.