/ ThinkStock/Getty Images
Северна Корея назначи известен с острия си език бивш офицер от армията с малък външнополитически опит за свой първи дипломат, което може да означава, че ще възприеме по-твърда линия към Вашингтон в стигналите до задънена улица ядрени преговори.

Новата длъжност на И Сон-гуон като външен министър беше разкрита днес в съобщение на Корейската централна телеграфна агенция, в което се казва, че вчера той е посетил прием за чуждестранни дипломати в Пхенян. Южнокорейски и други медии информираха миналата седмица чуждестранните дипломати в Пхенян за назначението.

В речта си на банкета "другарят И Сон-гуон заяви, че корейският народ се включи масово в общата офанзива за фронтално разбиване на бариерите пред социалистическото строителство чрез осланяне на собствените сили Е и оповести публично външнополитическата позиция на (севернокорейското) правителство", заяви КЦТА.

И Сон-Гуом е полковник от армията в оставка, който по-рано оглавяваше правителственото ведомство, отговарящо за отношенията с Южна Корея. През последните 15 години той е участвал в много военни преговори с Южна Корея. Но И, който е и кандидат член на Централния комитет на управляващата Корейската трудова партия, няма опит в преговорите със САЩ и други страни.

Броят на севернокорейците, избягали в Южна Корея, спадна до рекордно ниво

В Южна Корея той е известен най-вече с грубите си забележки към южнокорейски бизнесмени, посетили Пхенян през 2018 година. Докато ядели традиционно ястие от юфка, което се поднася студено, И ги попитал "Влиза ли юфката в гърлата ви?", очевидно недоволен от липсата на напредък в усилията за развиване на съвместни икономически проекти, съобщават южнокорейски чиновници и депутати. Много консерватори в Южна Корея отправиха към него остри критики.

Той замени И Йон-хо, дипломат от кариерата с богат опит, който участваше в ядрените преговори със САЩ от началото на 2018 година. Засега не е ясно какво се е случило с И Йон-хо, чието име беше споменато за последен път от КЦТА през август миналата година.

Анализаторът Чьон Сьон-чан от частния южнокорейски институт Седжон заяви, че назначението на И Сон-гуон е сигнал, че Северна Корея ще заеме още по-твърда позиция спрямо САЩ и ще засили натиска да се утвърди позицията й на ядрена държава.

"Отсега нататък е трудно да се очаква значителен напредък в дипломацията между Северна Корея и САЩ", заяви Чьон.

Ядрените преговори между САЩ и Северна Корея не са постигали значим напредък след провала на втората среща на високо равнище между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, състояла се във Виетнам през февруари 2019 година. Неотдавна Ким заяви, че Северна Корея ще подсили ядрения си арсенал и ще покаже ново "стратегическо оръжие", след като Вашингтон не спази поставения от него срок до края на годината да направи отстъпки.

В сряда високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви пред медиите, че Вашингтон е запознат с информацията за назначението на И Сон-гуон и се надява, че Северна Корея ще разбере значението на подновяването на дипломатическите преговори.

"Не печелят нищо, като не разговарят. Това е само в тяхна полза, така че ги насърчаваме да говорят", заяви служителят, пожелал анонимност, защото не е упълномощен да говори публично по въпроса. "Това е бавна, търпелива, постепенна дипломация. Ще се придържаме към този план".