/ iStock/Getty Images
Космическата скала е преминала само на 2950 километра над повърхността на Южния Индийски океан на 16 август. Обектът, наречен 2020 QG, е бил широк между 3 и 6 метра.

По стандарта за астероиди, 2020 QG е малък, но не рядък. Някои изследователи смятат, че в Слънчевата система има стотици милиони от тези скали, чиято орбита ги отвежда близо до нашата планета. Те са класифицирани като близки до Земята обекти и макар някои от тях да са опасни, тези с размер подобен на този на 2020 QG вероятно ще изгорят в земната атмосфера.

Астероидите с размер на 2020 QG рядко се доближават толкова близо до нашата планета. Предвид сравнително малкия им размер е трудно да бъдат забелязани с техниката, с която в момента учените разполагат. Астероид 2020 QG е открит шест часа след най-близкото му преминаване.

През 2005 г. НАСА си постави за цел да категоризира 95% от всички астероиди и комети, които представляват заплаха за Земята, главно тези, които са по-големи от 140 метра.Смята се, че всички астероиди в близост до Земята, които биха могли да причинят сериозни събития на планетата ни, са известни на учените, но тези, които са достатъчно големи, за да не изгорят напълно в атмосферата, могат да причинят сериозни щети.Според изследователите, ние все още сме страшно неподготвени, когато става дума за опасни космически обекти и са необходими повече инвестиции в наблюдения на астероиди.
БГНЕС