/ / iStock/Getty Images
Страните в Африка се нуждаят от спешни икономически вливания на стойност 100 милиарда долара, за да подкрепят работата на националните си системи на здравеопазване в условията на пандемия от коронавируса. Това сочи оценка на Икономическата комисия на ООН за Африка (ИКА), цитирана БТА.

Половината от тази сума може да бъде осигурена чрез отказ да се плащат лихви по държавни заеми, отпуснати по-рано от международни институции, заяви изпълнителният секретар на ИКА Вера Сонгве. По думите й Африка никога в историята си не се е сблъсквала с толкова мащабна криза като сегашната пандемия.

Сонгве подчерта, че пикът в Африка ще настъпи през идните 2-3 седмици, но последиците ще се усещат през следващите 12-18 месеца. Според нея са необходими глобални съгласувани усилия по подпомагане на африканските страни, както и на бизнеса там.

Преди около седмица министри на финансите от Африка отправиха призив за финансови стимули на стойност 100 милиарда долара, включително и за отмяна на вноски по държавните задължения, за да се помогне на страните да се преборят с коронавируса.

Тогава бе съобщено, че близо 44 милиарда долара могат да бъдат освободени, като се спре изплащането вноски по кредитите на правителствата и се използват съществуващи механизми на Световната банка, Международния валутен фонд, Африканската банка за развитие и други регионални институции.

Министрите проведоха виртуална конференция, за да обсъдят как да се справят със социалното и икономическо отражение на пандемията в Африка. Това посочи в изявление ИКА, която не уточни кои страни са участвали в заседанието.

Африка е изправена пред двоен шок - от коронавируса и от срива в цените на петрола и други суровини.