/ iStock/Getty Images
Сирийските депутати гласуват за техния предпочитан кандидат за президентските избори, насрочени за 26 май, предаде Франс прес.

Според сирийската агенция САНА, 51 души, сред които и 7 жени, което се случва за първи път, са депозирали кандидатурите си.

За да участват действително в надпреварата за президентския вот, те трябва да съберат подкрепата на 35 депутати от общо 250 в парламента. Смята се, че почти всички парламентаристи подкрепят Башар ал Асад, който също се канидидатира.

Турция не смята планираните избори в Сирия за легитимни

Засега не е ясно кога ще бъде публикуван окончателният списък с кандидатите за изборите - тоест с тези, които са събрали подкрепа на 35 депутати.

Дамаск покани парламентаристи от съюзнически страни, като Русия, Иран, Китай, Венецуела и Куба да наблюдават избирателния процес. Това са вторите избори от 2011 г., когато започна войната в Сирия, отнела живота на над 388 000 души.

Съгласно избирателния закон кандидатите за президент трябва да са живели в Сирия в продължение на 10 години към момента на подаване на кандидатурите. Така де факто живеещите в изгнание опозиционери не са допуснати до участие във вота.

За първи път жена се кандидатира за президент на Сирия

През 2014 г. Башар ал Асад спечели изборите с над 88 процента от гласовете. Тогава в надпреварата имаше само двама конкуренти. Иначе Башар ал Асад дойде на власт през 2000 г. чрез референдум след смъртта на баща му Хафез ал Асад, който беше начело на Сирия в продължение на три десетилетия.

Президентските избори в Сирия се произвеждат в контекста на икономическа криза, скок на инфлацията и рязко намаляване на курса на местната валута.
БТА