фотоапарат компютър
фотоапарат компютър / БГНЕС
Броят на журналистите, намиращи се зад решетките, бележи рекорд за втора поредна година, показват оповестени днес данни на Комитета за защита на журналистите (КЗЖ), цитирани от БТА.

Съдят съпрузи, отправяли ругатни и закани за саморазправа към журналисти

Към 1 декември журналистите, попаднали в затвора заради работата си, са 262-ма, докато по същото време миналата година те са били 259, сочи доклад на базираната в Ню Йорк организация.

Най-много, 72-ма, са хвърлените в затвори журналисти в Турция. Следващи са Китай и Египет, където лишени от свобода са съответно 41 и 20 журналисти.

"Страните, които хвърлят в затвора журналисти заради това, което публикуват, нарушават международното право и трябва да отговарят за действията си", отбеляза в изявление изпълнителният директор на КЗЖ Джоуел Саймън.

Шефът на ДАНС: Няма никакви подслушвания на журналисти

Фактът, че репресивните правителства безнаказано пращат журналисти в затвора, е провал за международната общност, добави той.

Докладът обръща внимание на влиянието на американския президент Доналд Тръмп върху свободата на печата - в сравнение с миналата година броят на журналистите, осъдените на затвор за "фалшиви новини", се е удвоил на 21.

Сред другите страни със значителен брой журналисти зад решетките през 2017 г. са Еритрея с 15 случая, и Азербайджан и Виетнам - по 10.

Според доклада 74% от журналистите са осъдени по обвинения в противодържавна дейност. В много от случаите това става по силата на допускащо тълкувания законодателство за тероризма. Най-застрашени са политическите журналисти, каквито са 87% от намиращите се в затвора.
 
 
БТА