Димитър Георгиев
Димитър Георгиев / БГНЕС
Няма масово подслушване на политици, магистрати, няма никакви подслушвания на журналисти. Това заяви председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев в парламента при обсъждането на Доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2016 г.

В отговор на въпрос на депутат от БСП Георгиев заяви, че през 2016 г. има 10 случая на прилагане на СРС за тероризъм.

Бойко Рашков: Специализираният наказателен съд започва да става основен

Георгиев каза, че от ДАНС са изготвили писма до председателя на Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения Димитър Лазаров с молба за заседание на комисията, за да се изчисти най-ефективното и правилно прилагане на Закона за СРС и да се избегнат разминавания.

Валентин Радев: Борим се отказите за използване на СРС да бъдат по-малко

Осигурили сме абсолютна възможност за проверка на бюрото по техните функционални задължения, предоставяне на максимална информация, която са поискали, каза Георгиев. По думите му бюрото е изпращало указания към ДАНС, които впоследствие са били имплементирани и приложени в агенцията с негова заповед, за да се гарантира прозрачност на цялата процедура по прилагане на СРС.

Цацаров: Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти

Председателят на Държавна агенция "Технически операции" /ДАТО/ Цветан Китов заяви в пленарна зала, че в агенцията СРС се изпълняват само и единствено строго в рамките на закона. Всички проверки, които е изпълнявало бюрото в рамките на агенцията, са срещали пълно съдействие и сме изпълнявали указанията, каза още Китов.
БТА