Валентин Радев
Валентин Радев / БГНЕС
МВР се бори отказите за използване на специални разузнавателни средства да бъдат по-малко. Това коментира ресорният министър Валентин Радев по повод на Доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2016 г.

"За периода нямаме нерегламентирано използване на СРС-та от МВР", каза още той.

Цацаров: Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти

Радев посочи, че 70 процента са одобрените заявления за използване на СРС-та, 30 процента ги връщат. По думите му ефективността е около 20 процента. "Искаме СРС-та само за тежки умишлени престъпления, не делим хората нито на политици, нито на журналисти", каза вътрешният министър.

Той посочи, че малко по-малко от един процент от забележките на председателя на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков са към МВР и съдът всъщност е този, който решава дали да разреши подслушване. Радев отбеляза, че в доклада на бюрото за 2016 г. няма нищо притеснително.

Разрешенията за СРС-та са се увеличили през миналата година

Министърът на вътрешните работи, председателите на ДАНС и ДАТО и главният прокурор са в пленарната зала за дебатите по Доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2016 г. Документът беше представен от председателя на Бюрото Бойко Рашков.
БТА