Шефът на Бюрото на контрол на СРС-тата Бойко Рашков
Шефът на Бюрото на контрол на СРС-тата Бойко Рашков / БГНЕС, архив
Разрешенията за СРС-та са се увеличили през миналата година
Парламентът обсъжда доклада за дейността на Националното бюро за контрол на СРС-тата през мината година.

През 2016 г. разрешенията за СРС са се увеличи с 21,09 на сто в сравнение с 2015 г., респективно с 19,74 по първоначални искания и 25,9 процента за удължаване на срока, се казва в доклада, представен пред депутатите. Спрямо петима граждани за миналата година са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства.

Най-големите заявители на СРС са МВР и ДАНС.

Цацаров: Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти

Струва ми се, че Специализираният наказателен съд започва да става основен съд, с много дела, те стоят по коридорите. На него се гледа по-различно, не знам защо, коментира председателят Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков в отговор на въпроси на депутати при обсъждането на доклада за дейността на службата за 2016 г.
 
Според негови наблюдения, по количествен критерий спецсъдът замества СГС отпреди две години, когато софийският съд е бил претоварен. Така се давал аргумент на Специализирания съд да оправдае евентуални грешки с големия обем дела. Не искам да вярвам, че претоварването на съда има за цел да ограничи времето на съдиите да четат делата, отбеляза Рашков.
 
Валентин Радев: Борим се отказите за използване на СРС да бъдат по-малко

Той не скри за сериозни проблеми с ДАНС - не само за тази година, но и назад, като настоя темата да се постави за обсъждане, защото мандатът на Бюрото е към края си. Най-голям брой некачествени искания за СРС са били изготвени от тази служба, по думите на Бойко Рашков. Във връзка с подобни нарушения беше отстранена бившият председател на софийския съд Владимира Янева, в същото време зам.-председател с повече нарушения не е отстранен, коментира ръководителят на Бюрото,обръщайки внимание на двоен стандарт.
 
Не получаваме необходимото съдействие от прокуратурата, обяви също Рашков пред депутатите.
 
Той информира, че има стотици сигнали за нарушения при използване на специални средства, но в същото време има мълчание от тези органи, които бюрото уведомява. Като започнем от ВСС, главния прокурор, министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС, изброи ръководителят на Бюрото.
 
Той обяви, че Бюрото не може да гарантира вече на сто процента на хората, че може да направи пълна проверка дали са били подлагани на ограничения на гражданските им права чрез СРС, защото "отговорите, както установихме тази година, които дават прилагащите структури, не отговарят на истината".
 
В осем случая, посочи Рашков, сме установили, че органите не са отговорили на Бюрото дали са използвали СРС, в т.ч. за един политик и за едни магистрат, подлаган няколко пъти на СРС, за да се установи връзката му с политик от тази зала.
 
По отношение на корупцията исканията за СРС са толкова малко, че не мога да си обясня необходимостта да се създава специален орган за борба точно с нея, коментира още ръководителят на Бюрото.
 
Шефът на ДАНС: Няма никакви подслушвания на журналисти

Има ли СРС за операции по тероризъм - по този текст от закона няма, така Рашков потвърди констатация на зам.-председателя на комисията за контрол на спецслужбите Славчо Велков по-рано днес. В Германия има 300 дела за тероризъм в прокуратурата, у нас няма нито едно, подчерта Бойко Рашков.
 
И допълни, че има 8000 разрешени оперативни способа, но неприложени от ДАТО, като няма уведомления за отказа от съответната агенция.
 
Ръководителят на Бюрото поиска допълнителни правомощия за служителите, за да получават възможност да се запознават с аргументите на заявителите и да се изказват по тях, а не просто да съзерцават отстрани. Тази година имало три случая на отказ да се запознаят с аргументите на ДАНС за СРС, като в единия случай ставало дума за известен човек, който, подчерта Рашков, не е в залата.
БТА