/ nostrabet.com
По време на трансферния прозорец  всеки мениджър трябва да помисли за попълването на силите, както и за закупуването на нови сили. Футболният свят в този момент следи с много голям интерес закупуването на нови играчи и макар летният сезон да е значително по-силен, изненадите тук не могат да бъдат пропуснати. Най-вероятно ще можем да видим дали футболът е повлиян от икономическата обстановка, след като през януари разходите за трансфери общо достигат няколко милиарда долара.

За съжаление, не можем да очакваме от родните атлети през този трансферен прозорец да се доближат толкова сериозно до поставените рекорди, но пък винаги можем да гледаме с оптимизъм в отглеждането на следващото поколение футболисти. С оглед на това и малко повече носталгия, нека проверим как изглежда най-скъпата родна футболна класация на всички времена и кои български играчи се нареждат в нея. С оглед на това, че някои футболисти присъстват няколко пъти във въпросната класация, изброяваме само най-високата им стойност:

5. Ивелин Попов е един от най-скорошните случаи, с които спечели мястото си в тази класация. 33-годишният център от София може да се похвали с интересна футболна история. Започвайки своята кариера при юношите в Левски, а след това с няколко интересни футболни трансфера, през 2012 г. успява да направи трансфер в Кубан Краснодар. Изиграва около 3 години и през 2015 г. Попов получава възможността да играе в редиците на Спартак Москва.

Оценяван за сумата от 9.5 милиона евро, футболистът е закупен за 6 милиона евро и около 3 години печели вниманието на руските фенове. Впрочем, кариерата му продължава само в Русия, но след Спартак е пускан под наем и няколко пъти отива в други отбори като свободен трансфер. В момента е дори с контузия, която го оценява на сумата от 1.5 милиона евро. Според трансферната история и анализаторите, Попов е бил най-скъп около 23 февруари 2015 г. - 12 милиона евро.

4. Мартин Петров стана известен в своята кариера с особено високата скорост и особено впечатляващият характер. Играчът никога не обичаше подсечките и грубото влизане, но всеки критик ще си спомни, че през по-голямата част от времето, футболистът от Враца просто нямаше вариант да бъде спрян по други начин. Започвайки своята кариера в Ботев Враца, а след това и в ЦСКА София, бившият армеец започна да сменя отбори на 1-2 години.

Когато достигна немския Волфсбург, изкарва близо 4 години и е забелязан от скаутите на Атлетико Мадрид. Дюшекчиите знаят, че Попов струва около 7 милиона евро, но с удоволствие финализират сделката, давайки 10 милиона евро. Това е и най-скъпият трансфер на Попов, като само 2 години по-късно сделката ще се повтори, но с обратни стойности, гражданите от Манчестър Сити заплатиха сумата от 7 милиона евро. Според анализите, армеецът е струвал в най-добрите си моменти около 12 милиона евро през 2008 г. Кариерата му приключи през 2014 г.

3. Стилиян Петров е особено футболно име в българския и английския футбол. Футболистът има една от особено скромните футболни истории. Започва своята кариера през 1998 г. като юноша на ЦСКА, след това преминава в първия отбор, а само 1 година по-късно е закупен от Селтик, като става ясно, че дори няма определена цена. Стилиян е закупен за сумата от 3.4 милиона евро. Трупа опит около 7 години в отбора и след това идва златната възможност и покупката му от Астън Вила.

Тогава се оценява на 7.35 милиона евро, но плащат сумата от 10 милиона евро. Макар и стартът да е малко по-скромен, а и в Шотландия да влиза в топ 10 на най-добрите футболисти през 2009 г. Петров има възможността да остави една особено трайна следа за Астън Вила. Футболистът отбелязва гол от 40 метра разстояние и снайперското изпълнение остава завинаги в историята на клуба, като и до този момент няма промяна. След това можем да видим, че получава правото да носи капитанската лента, а когато за жалост се появи коварната болест, можем да забележим, че вниманието към този футболист беше повече от впечатляващо. Петров се радваше на любовта на феновете и беше особено обичан. През 2016 г. официално сложи край на кариерата си. Плановете му сега са да започне кариера като треньор и можем спокойно да кажем, че има тази дарба.

2. Валери Божинов е може би едно от най-колоритните футболни имена в България. Макар и мнозина да го свързват повече с някои по-скандални заглавия, не трябва да забравяме, че Валери успя да привлече вниманието на много футболисти и дори да бъде наречен от Жозе Моуриньо: "Луд българин". Ако погледнем трансферната история, можем да видим, че Валери е играл в твърде много отбори и спокойно може да се разглежда като Златан Ибрахимович на българския футбол.

34-годишният нападател започва кариерата си през далечната 1998 г. в Малта, а след това Лече плащат 15 хиляди евро за него. След около 3 години, Фиорентина бъркат дълбоко в джобовете и плащат сумата от 14 милиона евро, макар и Божинов тогава да се оценява на 13 милиона евро. Тогава можем да си спомним, че редица букмейкъри включително winbet sport, следяха много сериозно следващите стъпки от кариерата му. Приказката продължава с Ювентус, Манчестър Сити, Парма, Спортинг, най-вероятно по-скорошните изяви ще си спомнят Ботев Враца, присъствието му в Китай и днес можем да го открием в Левски София, като цената е сведена до напълно неузнаваема - 200 хиляди евро.

1. Димитър Бербатов определено може да се похвали като най-скъпият футболист с впечатляваща трансферна кариера. Историята започва през 1998 г. с излизане от школата на армейците. В основния отбор на ЦСКА има време да играе точно 3 години и след това започва кариерата си в Байер Леверкузен. След още 5 години, шпорите вадят сумата от 15.7 милиона евро. Две години в тима и не кой да е, а сър Алекс Фъргюсън обявява своя сериозен интерес.

Ако си спомняте 2008 г. тогава всички бяха пред компютрите и гледаха новините, очаквайки обявяването на новината. Тогава Бербатов се оценява на сумата от 26 милиона евро, но Юнайтед искаха да бъдат сигурни и платиха 38 милиона евро. С оглед на това, можем да си спомним наличието на два финала на Шампионска лига и мнозина днес биха критикували решението за преминаването, след като дълго време Бербатов не влизаше в игра. Въпреки това, успехите не закъсняваха. През 2018 г. гордостта на Благоевград официално сложи край на футболната си кариера.