Днес се навършват 114 години от обявяването на независимостта на България.

БТА

Служебният министър-председател Гълъб Донев поздрави военнослужещи, участващи в тържествената заря-проверка във Велико Търново по случай Независимостта на България. 

"Освобождение, Съединение и Независимост са историческият сплит, който свързва Третото българско царство с Първата българска държава, създадена през 681 г.", заяви премиерът. 

"Скъпи сънародници, старопрестолният град ни събира отново, за да възроди общата ни историческа памет за 22 септември 1908 г., когато младата българска държава заявява пред великите сили с дързост, чест и достойнство, своя избор на независимост и право на свободно развитие", отбеляза Донев. 

По време на церемонията бе прочетен манифестът на цар Фердинанд I, с който се обявява независимостта на България през 1908 г.

След прочитането на манифеста слово произнесе кметът на града д-р инж. Даниел Панов. Той отбеляза, че това е ден, изпълнен със силни емоции и особен заряд и така е вече 114 години. "На 22 септември 1908 г. в Търново всички ехтят в празничен звън", припомни Панов. Той апелира за обединение около каузи, идеали и ценности. 



Тържественият ден започна в 7:30 със света литургия, която отслужи Великотърновският митрополит Григорий в Църквата „Св. 40 мъченици“, където на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта.

БТА

По традиция след края на службата владиката извърши водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

БГНЕС

На крепостта “Царевец“ точно в 10:30 часа с военен ритуал бе издигнато националното знаме.

БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов произнесоха празнични слова.

Бъдещето ни е в хората с достойнство, в просветените политици, за които най-важното е интересът на България, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в тържествено слово във Велико Търново по повод на Деня на независимостта.

"На този ден преди 114 години български държавници, смели мъже, подписаха и обявиха българската независимост. Задаваме си въпроса достойни ли сме за тяхната памет днес и трябва да си отговорим честно на този въпрос", каза още Илияна Йотова.  

Тя посочи, че мястото за обявяването на българската независимост е избрано неслучайно, защото Велико Търново е столицата на българската духовност и държавност, от която да започне новото летоброене на третата българска държава, новата история – подчинена на националния идеал за свободна, независима и просперираща България.

Вицепремиерът призова да загърбим омразата и презрението. Най-важната задача е да няма страдащи хора, да няма безработни родители, да няма деца, които да не могат да отидат на училище, каза Илияна Йотова. Тя призова да не позволяваме на личните пристрастия и конфликти да изсмукват цялата ни национална енергия, защото и днес имаме да решаваме важни дела за бъднините на собствената ни нация и държавата. 

"Голямата сила на нашите предци беше в това, че загърбиха политическите си пристрастия, когато имаше голямата цел. А целта е една – родината и България", припомни вицепрезидентът.  

"Независимостта принадлежи само на силната държава, на държавата със силни институции, на хората, които управляват тези институции със силата на своята професионалност, на своите знания, на своята решимост и смели решения, за да могат да приведат гражданите на страната през най-тежките кризи", каза Илияна Йотова. Мечтаем за управници, които да имат самочуствието на български държавници, добави тя.



Пред паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I“ в столицата също имаше тържествено честване на 114-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

БТА

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Празничната програма за Деня на независимостта

В манифеста, който е прочетен в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, се обявява, че България е независимо Българско царство и се призовава този акт да намери одобрението на Великите сили (това са Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Русия - държавите, които не позволяват създаването на младата българска държава на Берлинския конгрес през 1878 година).

БТА

Самият Фердинанд се самообявява за цар на българите, възстановявайки титлата на българските монарси от Първото и Второто българско царство. След прочитането на манифеста е отслужен молебен за благоденствието на българската държава.

Президентът: Всяко поколение трябва да отстоява независимостта

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор, e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието да започнат преговори между българското правителство и Високата порта. Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. Високата порта обаче иска България да плаща голям данък. В качеството си на министър-председател Александър Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война, в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта ѝ.

Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.