Зърнaта се уголемяват, ареолите потъмняват и се увеличават и като цяло гърдите променят размера си с от един до четири мерни единици. Това са само част от промените, които настъпват при женските гърди още по време на бременността, за да се подготвят и майката да
може да кърми своето новородено.

Това стана ясно по време на лекцията на консултантът по кърмене Ася Демирева „Началото на кърменето – полезни съвети“, част от първото целодневно безплатно Събитие на „Ох, на мама!“ за бременни и родители, което се проведе през м. май в гр. София.

Ася Демирева има дългогодишен опит като консултант по кърмене – над 17 години. Благодарение на нейната огромна експертиза и емпатия, тя е един от най-обичаните и препоръчвани консултанти, а стотици майки са й благодарни за подкрепата и помощта по пътя на вълшебството на кърменето.

кърмене

А какво още се случва по време на бременността с гърдите ли?

По време на второто тримесечие от бременността повишените нива на хормоните стимулират производство на мляко в млечните жлези, както и растежа на млечните канали в гърдите (това са изпъкнали участъци в млечната жлеза по върха на зърното). Пълноценното производство на мляко обаче идва едва след раждане.

Веднага щом то е преминало (но понякога още през втория триместър), гърдите ви започват да произвеждат коластра, която прилича на гъста, жълтеникава течност. Тя е богата на антитела и помага за укрепване на имунната система на бебето.

Тъй като новороденото се нуждае от малко количество хранителни вещества през първите няколко дни (поради малкия размер на своя корем), тялото ви естествено ще забави появата на същинската кърма, за да ѝ позволи да се появи чак след като бебето навърши три-четири дни. Към този момент тялото ви ще произвежда мляко по начин, който може да се сравни с принципа търсене-предлагане, като ще действа толкова, колкото е необходимо, въз основа на вашия модел на кърмене.

И така, трите основни забележими промени:

  • · Зърното може да се уголеми
  • · Ареолата потъмнява и се увеличава
  • · Гърдите като цяло увеличават размера си, кръвоносните съдове стават видими

Но какво са жлези на Монтгомъри?

Ако сте бременна или кърмите, ще видите и малки пъпчици по ареолата си (тъмната част около зърното). Те се наричат жлези на Монтгомъри.

Обикновено има по 8-9 жлези около всяко зърно, макар че бройката при различните жени варира. При някои изобщо не се забелязват, а при други могат да са над 30 на всяка ареола.

Тези жлези винаги са си били там, но обикновено по време на бременност стават по-изразени и забележими. Дори е възможно да се види секрет в този период.

Жлезите на Монтгомъри имат няколко функции.

Навигират новороденото – подсказват му къде е гърдата. Секретът, който произвеждат, мирише подобно на околоплодните води и му напомнят каква е целта – ареолата и зърното.

Повече за промените, които предстоят, както и много полезни съвети за първите стъпки в кърменето, вижте във видеото от лекцията горе

Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществи с подкрепата и доверието на генералните спонсори УСБАЛАГ "Селена" , ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland , както и на спонсорите от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти Mutsy“.