Десетки изпратиха полк. о.р. Петко Йотов
Десетки изпратиха полк. о.р. Петко Йотов / снимки: БГНЕС

Множество военни, ветерани, колеги, близки и приятели дойдоха днес да се простят и изразят последна почит пред тленните останки на дългогодишния директор на Националния военноисторически музей (НВИМ) полк. о.р. Петко Йотов. Поклонението с военни почести беше в ритуална зала на Централните гробища. Полк. о.р. д-р Йотов,  който ръководеше НВИМ от 1989 г., почина на 1 декември на 62-годишна възраст.

 Всеки, който познаваше полк. Петко Йотов в момента на узнаването на тази тъжна вест по свой начин е преживял загубата - всеки един от нас в армията, каза заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, който видимо развълнуван изрази официалните съболезнования на МО. „Полк. Петко Йотов е един от малцината българи, наши съвременници, който успяваше да запали във всеки, който го слушаше и гледаше, и да задържи през годините пламъка на родолюбието, на светлото отношение към воинската доблест, към достойнството, към това, че си принадлежал или принадлежиш към армията", каза Радев, цитиран от БТА. „Точно по тази причина той имаше толкова много приятели", добави заместник-министърът. По думите му полк. Йотов обичаше живота и същевременно се шегуваше със смъртта.

„Като емблема  на военноисторическия музей, чийто директор е от 1989 г., известен с пословичното си родолюбие, Петко Йотов посвети целия си живот на Българската армия, на съхраняването и популяризирането на традициите и воинските ценности", пише президентът Георги Първанов в прочетено на поклонението  съболезнователно писмо. Той ще бъде запомнен като ярка личност в съвременната българска история, пише президентът.

„Напусна ни невероятен човек и преподавател, пазител на историята и славата на българските воини", посочва премиерът Бойко Борисов в съболезнователен адрес. „Петко Йотов посвети живота си на Българската армия, искрено вярвам, че ще съумеете да съхраните неговия житейски пример, защото той е безценен", пише още премиерът Борисов.

Десетки изпратиха полк. о.р. Петко Йотов
netinfo

„Обаятелен събеседник, любим преподавател, прекрасен колега и творец, изключително популярен трибун, Петко ще бъде винаги жив в народната памет и ще има свое кътче в душите на колегите си и на всички, които го познаваха", пише министърът на отбраната Николай Младенов в съболезнователно писмо.

„Разделяме с един приятел на всички, които работихме с него 20 години, приятел на много, които са приятели на музея, един човек, който завинаги ще остане в нашата памет с това, че беше борец за кауза и неговата кауза беше възпитанието в дух на патриотизъм, на уважение към традициите, на любов към България и уважение към достолепието и героизма на армията ни", каза пред журналисти и.д. директорът на НВИМ Соня Пенкова. „Тази кауза той изпълняваше до последния си ден. Ще го запомним с неговата усмивка, с пиперливия му език, с притчите, които разказваше и с настроението, което създаваше, и с всичко, което направи за България", каза още Пенкова.

Сред присъстващите на поклонението бяха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, бившият военен министър Николай Цонев, военни. Съболезнования бяха прочетени и от името на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии и от колектива на НВИМ. Венци бяха изпратени от Военната академия, от Национално дружество "Традиция", от НИМ.