Внезапни климатични промени са виновни за изчезването на мамутите
Внезапни климатични промени са виновни за изчезването на мамутите / Thinkstock/Getty Images

В древността внезапни климатични промени са ускорили изчезването на мегафауната. Ново изследване разкрива, че глобално затопляне, сходно със сегашното повишаване на температурите, е виновно за изчезването на мамутите през последния ледников период, съобщи ЮПИ.

В рамките на изследването австралийски учени сравнили геоложки данни с резултати от анализ на древна ДНК и от датиране с радиовъглерод. Оказало се, че редуващи се внезапни периоди на климатично затопляне през плейстоцена съвпадат със събития, свързани с изчезване на много видове.

Досега учените смятаха, че внезапно и интензивно застудяване и било виновно за изчезването на едри бозайници от лицето на планетата в древността. Получените резултати обаче показват, че причината вероятно е различна.

"Въпросното внезапно затопляне е имало огромно влияние върху климата - предизвикало е промени в глобалните валежи и растителността - заяви ръководителят на изследването Алън Купър от университета на Аделейд и Австралийския център за древна ДНК. - Дори без присъствието на хора се е стигнало до масово изчезване на видове. Когато добавим сегашния принос на човешката дейност и фрагментирането на жизнената среда към бързите промени, предизвикани от глобалното затопляне, се увеличават опасенията ни за средата, в която ще живеем в бъдеще."

Данните в новото изследване съвпадат с изчезването на мамутите и гигантските ленивци преди около 11 000 години, когато е приключил последният ледников период.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Източник: БТА