/ iStock/Getty Images
Нещо дебне в дълбините на известната в Китай река Яндзъ - и има множество дискусии за това какво може да бъде.

Скоро се появиха кадри в популярния китайски микроблог Sina Weibo за това, което изглежда като дълго, черно същество, маневриращо във водите на реката и предизвика обширна онлайн дискусия.
Кадрите бързо набраха милиони гледания, а теориите са най-различни.

Видеоклип, заснет край бреговете на град Ичанг в западната провинция Хубей, близо до язовира „Три клисури“, засне необичайната сцена. То набра повече от 6 млн. гледания и стотици хиляди харесвания, след като беше споделено от популярното Pear Video и показва как изглежда като гигантска змиорка или змия, която се плъзга по повърхността над водата.
 


Местните жители са заснели създанието от брега - и потребителите на социалните медии по подобен начин са били запленени от теории за това какво може да бъде създанието. Мнозина са публикували, с hashtag #ThreeGorgesMonsterPhotos, а специалистите започнаха да дават мнения.

Как се е родила легендата за чудовището от Лох Нес?

В интервю за Pear Video, професор Ван Чунфанг от земеделския университет в Хуачонг отхвърли идеята той да е нов вид, като заяви, че вероятно става дума за обикновена "водна змия".
Някои потребители казват, че "външни фактори като замърсяването" могат да играят роля в мутацията на морската змия, която би могла да нарастне до необикновени размери.
Отделни кадри накараха някои потребители да се питат дали неидентифицираният обект изобщо е живо същество, съобщи Би Би Си.

Популярният уебсайт за новини The Paper сподели отделни кадри за нещо дълго и черно, движещо се във водата, което изглеждаше по-малко анимирано.

Някои потребители се шегуваха, че публикувалият снимката очевидно няма телефон на Huawei. Коментарите варират: "Чудовищата винаги се появяват само когато има малко пиксели."

И така, какво все пак живее в Яндзъ?

Гигантски китайски саламандри живеят в река Яндзъ. Те могат да нараснат до 1,8 метра дължина

Река Яндзъ е най-дългата река в Азия и е с дължина 3900 км. и е третата по дължина в света. Замърсяването обаче силно засегна реката през последните години, което означава, че нейната екосистема е станала по-тясна, а не по-широка.

Най-голямото същество, за което се смята, че съществува във водите понастоящем, е китайският гигантски саламандър, който може да достигне около 1,8 м дължина.

Този вид е критично застрашен, до голяма степен в резултат на замърсяване.
БГНЕС