Учени създадоха мишка с двама бащи
Учени създадоха мишка с двама бащи / www.sxc.hu

Учени създадоха мишка с двама бащи. Това увеличава шансовете гей двойки да имат деца с техните гени, информира БГНЕС.

В резултат на експерименти, обявени за "нова форма на репродукция на бозайниците", американски учени използвали сложни серии от стъпки за създаването на "мъжки яйцеклетки", които да бъдат носени от женска мишка. След това те били чифтосани с нормални мъжки, което довело до раждането на малки с двама бащи. Генетиците, създали противоречивата техника, обясняват, че тя може да се използва за подобряването на видовете добитък или за опазване на застрашени видове. Те твърдят също така, че ако техниката се усъвършенства, "някой ден двама мъже може да имат синове и дъщери със собствените им гени".

Критиците обаче смятат, че подобен сценарий ще изключи жените от създаването на живот, а здравето и благосъстоянието на детето винаги трябва да има приоритет пред желанието на даден възрастен да стане родител, колкото и силно да е то.

Учените от Онкологичния център MD Андерсън използвали серии от сложни стъпки за създаването на "мъжки яйцеклетки". Те започнали с мъжка мишка Баща А, като взели проба от козината му за създаването на стволови клетки, способни да се превърнат в много други видове клетки. Те били обработени, така че по естествен път загубили мъжката си Y хромозома. Тези клетки, които все още имали ДНК от Баща А, били инжектирани в млади ембриони, износени от сурогатни майки. Родените малки били химери - организми, състоящи се от две или повече тъкани с различен генетичен състав и някои произвели яйцеклетки, които имали генетичен материал само от Баща А. Тоест те били "мъжки яйцеклетки".

Женската мишка с тези "мъжки яйцеклетки" след това били чифтосани с друг мъжки - Баща В. В резултат на това се родили бебета, някои от които наследили изцяло генетичния материал на Баща А и на Баща В.