Учени откриха нов вид птерозаври
Учени откриха нов вид птерозаври / снимка: Guliver/Getty Images

Учени откриха фосили от неизвестен досега вид птерозаври, които са имали издължен череп и вероятно са били снабдени с нещо като кожна торба, в която поставяли заловената във водата плячка, както това правят пеликаните, съобщи АФП.

Новият вид е кръстен Ikrandraco avatar, на филма на Джеймс Камерън "Аватар" (2009), в който се говори за въображаеми създания, вдъхновени от птерозаврите.

Птерозаврите са смятани за първите гръбначни, които са можели да летят. Размахът на крилете им достигал 15 м, но някои екземпляри от вида имали по-малки размери. Появили са се през горния триас преди 220 млн. години и са изчезнали в края на кредата преди 65 млн. години.

Фосили от новия вид са открити в Североизточен Китай в геоложки отлагания, кото датират от долната креда преди около 120 млн. години. Учените попаднали на два фосилизирани скелета от вида, които не са цялостни.

"I. avatar има много специфични морфологични особености на черепа и челюстта", отбелязаха Сяолин Ван от Китайската академия на науките и Алешандре Келнер от Федералния университет в Рио де Жанейро.

Животното имало издължена глава, върху която обаче нямало гребен, за разлика от други птерозаври. Долната му челюст била снабдена с нещо като кука, на която вероятно е била закачена ципа с формата на торба като онази на пеликаните.

Като се имат предвид тези анатомически характеристики, учените смятат, че I. avatar вероятно е търсел храна, прелитайки ниско над водата. Този птерозавър вероятно се е хранел с риба в езерата. Морфологичните особености на тялото му обаче навеждат на мисълта, че животното е можело само за ограничен период от време да лети ниско над водни пространства.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Източник: БТА