Учени оцениха силата на въображението
Учени оцениха силата на въображението / www.sxc.hu

Психолозите Кристофър Даволи и Ричард Абрамс от Университета „Вашингтон” в Сент Луис доказаха, че въображението може да помага на човек в реалния живот.

 

В експеримента на учените са участвали група студенти. От тях се е изисквало колкото е възможно по-бързо да открият на екрана на монитор сред разпръснати букви тези, които предварително са били избрани от експериментаторите и да натиснат бутон след приключване на задачата. По време теста участниците в него са били помолени да си представят една от двете ситуации: при първата те държат монитора с двете си ръце, а при втората ръцете им са зад гърба. Психолозите са установили, че доброволците са губили значително повече време за търсенето на буквите, когато са държали екрана на монитора, отбелязва БГНЕС. Учените обясняват това с факта, че човек е склонен по-подробно да анализира предметите, разположени в близост до неговите ръце. Те са доказали, че ефективността при изпълнението на определен тип задача може да се увеличи не само при физическата промяна на положението на тялото, но и при мислена промяна на позата.

 

Изследователите отбелязват, че подобни ефекти вероятно дават на човека някои преимущества - позволяват му реално да оцени своите сили и да определи, дали съществува възможността да се извърши едно или друго действие. "Резултатите от нашата работа потвърждават истинността на концепцията, предложена от спортни психолози, която гласи, че със силата на въображението може да се промени реалността", резюмират учените.