Хиляди хора се включиха в събота в Берлин в 40-ото издание на традиционния парад на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните, предадоха ДПА и АФП.
 
Не е за вярване, че тези красавици са родени като момчета (СНИМКИ)

Участниците в парада изминаха разстоянието от булевард Курфюстендам по посока на Бранденбургската врата под дъжд от пъстри конфети. Финалната част на парада обаче бе отменена заради прогноза за силни бури.
 

Gulliver/Getty Images

Gulliver/Getty Images


За първи път парадът се организира през юни 1979 г., като тогава в него участват 450 души. Тази година в парада се включиха и 70 разнородни и пищно украсени превозни средства и платформи. Мотото на тазгодишното издание бе: "Моето тяло - моята идентичност - моят живот".

Историята на един човек, който няма пол (ВИДЕО)

Gulliver/Getty Images

Gulliver/Getty Images


Официалното наименование на парада е Парад по повод деня на Кристофър Стрийт. Този ден е в чест на първия голям протест на ЛГБТ общността срещу полицейски щурм в гей бара Стоунуол Ин на улица Кристофър в Манхатън през 1969 г.
 

Gulliver/Getty Images


Вижте Валентина Сампайо - красавицата, родила се момче (СНИМКИ)

Една от водещите участнички в тазгодишното издание на гей парада в Берлин бе Катя Ал Шехаби, предаде АФП. Тя е транссексуална сирийска бежанка, дошла в Германия през 2015 г. Катя отказва да сподели какво е било нейното име, когато е живяла като момче в Сирия. Тя има брат близнак Нур, който пък е гей.
 

Gulliver/Getty Images


Сега Катя е на хормонална терапия и когато тя приключи ще се оперира, за да се трансформира напълно в жена.

Вижте първата трансджендър плеймейтка на Playboy в снимки

Пред АФП Катя разказва, че е избягала с брат си и баща си от Сирия през 2015 г. Тримата преминават през Балканския миграционен път. Когато стигат в Германия, получават разрешително за пребиваване за три години като бежанци. Майка им пристига при тях тази година и сега живее с бащата в Долна Саксония, но все още няма никакъв официален документ за пребиваване.
 

Катя разказва още, че с брат си са били принудени да крият идентичността си в Сирия, защото сирийското общество, а и като цяло арабският свят гледат негативно на хомосексуалните и транссексуалните. "Но в Германия тези неща срещат подкрепа, има асоциации, които ни помагат, ние не пречим на никого. В Сирия, ако бяхме казали на някого какви сме, не знам какво щеше да ни случи", споделя Катя.
 

Gulliver/Getty Images


Тя живее в Берлин. Засега от родители й само майка й е виждала трансформацията й от млад мъж в жена с дълга кестенява коса. Катя разказва, че първо майка й е останала без глас, но после е приела нещата и е казала: "Сега вече имам дъщеря". Катя обаче се притеснява каква ще е реакцията на баща й.
 
На въпрос на АФП за какво мечтае Катя, тя отвръща: "Искам като мен всеки да бъде какъвто иска да бъде и мирът да се върне в моята страна".
БТА