/ iStock/Getty Images
Червата, често наричани „вторият мозък“, играят жизненоважна роля в храносмилането, усвояването на хранителните вещества и поддържането на здрава имунна система. 

Ключов фактор в тази връзка е консумацията на пребиотични храни. Ето как включването на повече пребиотични храни във вашата диета може да помогне за постигане на по-здрава чревна флора и ефективно управление на теглото ви.

Лекар: Рибата е лек за чревната микрофлора след антибиотично лечение

Джулия Чеботар, частен готвач и консултант по кулинарно хранене разкрива някои от най-добрите пребиотични храни, които можете да ядете, за да рестартирате червата си и да изхвърлите излишните мазнини. 

В сурово състояние това са неузрелите банани, празът и аспержите.

Пребиотиците насърчават растежа и активността на полезните чревни бактерии. Балансираният и разнообразен чревен микробиом е свързан с подобрено храносмилане, имунната функция и намаляване на възпаленията.

Какво е важно да знаем, когато избираме пробиотик

„Неузрелите банани са добър източник на устойчиво нишесте, вид пребиотични фибри. Те могат да се добавят към смутита или да се консумират като лека закуска. Празът съдържа инулин, мощни пребиотични фибри. Добавете ги към супи, яхнии или като ароматна гарнитура. Аспержите са вкусен източник на пребиотични фибри. Насладете им се на пара, печени или в салати", отбелязва диетологът.