/ iStock/Getty Images
Кой е органът, в който се случват 70% от имунните процеси? А кой е органът, който наричат „втори мозък“, тъй като в него има същите неврони и невротрансмитери като в централната нервна система? Кой отговаря за храносмилането и метаболизма заедно с черния дроб?  
 
Отговорът е само един. Това са нашите черва с тяхното многолюдно население от полезни бактерии - чревният микробиом. Когато неговият фин баланс се наруши, наблюдаваме увеличение на проблемите с храносмилането (усвояването на полезните вещества и филтрирането на токсините), по-слаба защита от инфекции, по-изострени автоимунни състояния и алергични прояви.  
 
Не е случаен фактът, че днес учените са толкова фокусирани върху изучаването на полезните бактерии в нашите черва и начините, по които те могат да ни помогнат да бъдем по-здрави. Вече дори се говори за т.нар пробиотична медицина - разширяват се изследванията и познанията в областта на превенцията и облекчаването на различни проблеми чрез прием на подходящи пробиотични бактериални щамове.
 
Със своя световноизвестен бактериален щам Lactobacillus bulgaricus, нашата страна има традиции в работата с пробиотични бактерии, а създаването на Българско сдружение по пробиотична медицина BGProm (Bulgarian Association of Probiotic Medicine) през 2019 г. е стъпка напред в изучаването и прилагането в българската практика на най-новите постижения в световен мащаб в тази област.
 
Българското сдружение по пробиотична медицина цели да изучава и демонстрира нагледно множеството различни роли и функции на бактериите в нашия живот. Едновременно с това неговата мисия включва информирането на потребителите за най-важните критерии за избор на качествен пробиотик и ползите, на които могат да се радват, когато чревната микрофлора е здрава и добре функционираща.

Ето и съветите на Сдружението за това какво е важно да знаем, когато избираме пробиотик:

Комбинации от щамове със специфична функция

Нашите черва се населяват от различни щамове пробиотични бактерии, като всеки от тях притежава специфичен механизъм на действие. Когато добрите бактерии работят в синергия, те представляват най-силното защитно оръжие на човешкото тяло. Ето защо е важно пробиотикът, който приемаме, да е комбинация от няколко щама (вида) бактерии, подбрани съобразно специфичното им пробиотично действие и работещи в симбиоза, за да балансират микробиома по правилния начин.
 
Внимавайте щамовете да имат „три имена“
 
Когато четете информацията на опаковката или в листовката, обърнете внимание дали пробиотичните щамове са описани със своите „три имена“: род, вид и щам. Например можете да видите  " Bifidobacterium bifidum W23", където bifidobacterium е родът, longum е видът, а W11 е щамът. Важно е да видите, че и трите имена присъстват в описанието на продукта, тъй като това показва точно кой щам присъства вътре.
 
Не само пробиотици
 
Важно е в продукта да се съдържат и „пребиотици“ – това е храна за полезните пробиотични бактерии, която стимулира техния растеж и им помага да разгърнат своето полезно действие.
 
Издръжливи на киселините в стомаха
 
По пътя между приемането на пробиотиците и мястото на доставка - червата ни, се намира едно голямо киселинно езеро - стомахът. За да свършат своята работа и да балансират чревната микрофлора, пробиотиците трябва да преминат невредими през стомаха и да стигнат до червата, където да се заселят. Потърсете информация дали пробиотикът, който смятате да използвате, има доказателства за това. 
 
Научни доказателства
 
Качествените пробиотици разполагат с научни доказателства за тяхното действие и следват строг процес на изследване и точна формулировка, свързана с определен проблем или очакван резултат.  Намирането на марка, която базира продуктите си на лабораторни изследвания и клинични проучвания, е добър индикатор за качество.
  
Пробиотични комбинации от доказана марка на пазара

Като OmniBiotic, всеки щам, включен в даден продукт от линията, е внимателно анализиран и комбиниран с подходящи „съмишленици“, за да се гарантира специфичен резултат. С 40 текущи проучвания и над 100 приключени такива, производителят на Омни-Биотик, Institut Allergosan, подчертава целта си да бъде считан в световен мащаб като център за върхови постижения за изследвания на микробиома. Крайните продукти са тествани за стомашна преживяемост, чревна жизнеспособност, метаболитна активност и разширена стабилност в реално време.
 
Някои от най-скорошните иновации от портфолиото на Омни-Биотик включват продукти като ОМНИ‑БИОТИК Про-Ви 5 с ползи за имунната система и ОМНИ-БИОТИК Хетокс Лайт с щамове, които подкрепят здравето на черния дроб и метаболизма.
 
ОМНИ-БИОТИК Про-ви 5 съчетава 5 точно подбрани бактериални щама с антивирусна активност, демонстрирана в проучвания. Те ще подпомогнат чревната ви флора с 5 милиарда симбионти, а добавеният витамин D ще допринесе за нормалната функция на имунната система, както при възрастни, така и при деца.

ОМНИ-БИОТИК Хетокс Лайт е предназначен за здравето на черния дроб и има положителен ефект върху метаболизма на захарта и мазнините при възрастни с наднормено тегло.
 
Прочетете повече за продуктите на omnibiotic.bg или купете в по-добрите аптеки и онлайн на vedrashop.bg
Още за науката за пробиотиците и пробиотичната медицина можете да научите от видео канала на Българското сдружение по пробиотична медицина в предаването „Вселената в нас. “