Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / ThinkStock/Getty Images
Юпитер вероятно е първата планета, образувала се в Слънчевата система
Сондата „Джуно“ („Юнона“) на НАСА установи, че водата в атмосферата на Юпитер е три пъти повече, отколкото на Слънцето, което насочва, че тя е била първата, образувала се в Слънчевата система, съобщи в. „Дейли мейл“.

Какви тайни крият бурните ветрове на Юпитер?
 

През 1995 г. американската сонда „Галилео“ установи, че планетата Юпитер е три пъти по-суха от Слънцето. С нова технология „Джуно“ събра данни от по-голяма дълбочина на 150 км в атмосферата. Така откри, че водните молекули са три пъти повече, отколкото на Слънцето.

"Джуно" с по-дълги обиколки около Юпитер

Данните показват, че водните молекули са около 0,25% от атмосферата над екватора. Те насочват също, че Юпитер вероятно е първата планета, образувала се в Слънчевата система и се състои от газ и прах, каквито няма в звездата ни.
 

„Изненадващото откритие, че атмосферата не е добре смесена дори под облаците, е загадка, която още не можем да изясним“, каза Скот Болтън от екипа.

"Джуно" засне южния полюс на Юпитер (СНИМКИ)
 

Сондата „Джуно“ е събрала данните за водата над екватора при първото си прелитане над планетата, защото атмосферата там изглежда много по-добре размесена, отколкото в други райони. 24-ото прелитане на „Джуно“ над Юпитер беше на 17 февруари, а следващото е на 10 април.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА