Погледнат от космоса, газовият гигант е разделен на хоризонтални пояси с топли цветове, които кръжат с различна скорост
Погледнат от космоса, газовият гигант е разделен на хоризонтални пояси с топли цветове, които кръжат с различна скорост / ThinkStock/Getty Images
Бурните ветрове, които оформят облачните пояси на повърхността на планетата Юпитер, проникват на 3000 километра в тях, установи американската сонда "Джуно" (Юнона). Откритието, публикувано в сп. "Нейчър", е цитирано от агенция Франс прес.

Чудовищни урагани бушуват на полюсите на Юпитер
 
Погледнат от космоса, газовият гигант е разделен на хоризонтални пояси с топли цветове, които кръжат с различна скорост. Тези пояси се образуват под въздействието на силни ветрове, които алтернативно циркулират на изток и на запад. Но механизмите, задвижващи тези пояси и тяхната дълбочина, дълги години оставаха загадка за астрономите. Благодарение на сондата "Джуно" част от тях бяха разкрити.

Полярните сияния на Юпитер пулсират с различен ритъм
 
Откритието представлява голяма крачка за астрономията. Сега учените установиха, че гигантските газови планети имат компактен център на ротация. А външната им обвивка е съставена от зони, които кръжат с различна скорост. Повърхностните ветрове, проникват на 3000 километра под нивото на облаците.

"Джуно" засне гигантски вихър на Юпитер
 
Според Йохай Каспи от института Вайцман в Израел, един от авторите на изследването, проникването на ветровете на такава дълбочина обяснява някои странни явления на Юпитер. Именно заради тях се наблюдава асиметрията по оста север-юг на гравитационните полета на Юпитер.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА