Всеки е чувал името Христофор Колумб. Дори и да не знаете, че той е мореплавател и търговец, със сигурност сте чували, че е открил Америка.

Вижте пет мита, свързани с личността на Колумб:

Колумб тръгва на пътешествие, за да докаже, че Земята е кръгла

Тази заблуда е широко разпространена в света.

Самоукият мореплавател не тръгва на Запад , за да покаже, че Земята е кръгла, а заради грешните си изчисления. Колумб имал доста погрешна представа за обиколката на Земята. Според него Европа била по-голяма, отколкото всъщност е, а Япония била по-далеч от континентален Китай. Поради тези причини той решава, че може да достигне до Азия, плавайки на Запад. Авантюристичният мореплавател изважда късмет и се натъква на земя, която, разбира се, не била Азия.

Историческо писмо на Христофор Колумб се завръща в Италия (ВИДЕО)

Христофор Колумб е откривателят на Америка

Милиони хора са живели на континента хиляди години преди тази земя да се нарича Америка, а историци и археолози и до днес не са сигурни кога точно са се заселили хора там.
Това, което реално открива Колумб, е Бахамският архипелаг и след това острова, някога наричан Испаньола, днес разделен на Хаити и Доминиканската република. При следващите си пътешествия той пътува още по на юг до Централна и Южна Америка, но в действителност никога не се е доближил до земите, наричани днес САЩ.

В САЩ отбелязват Деня на Колумб винаги в понеделник

Дали Колумб и екипажът му са отговорни за появата на сифилиса?

Може би е съвпадение, че епидемия от сифилис избухва в Неапол през 1494 година, само две години след първото посещение на Колумб в новите земи.

Древните гърци също описват заболяване, което силно напомня на симптомите на сифилис, поне хилядолетие преди пътешествията на Колумб. Освен това днес изследователите вярват, че е имало епидемия от сифилис и през XIII век в английските пристанища.

Христофор Колумб не е донесъл сифилиса от Новия свят

Колумб умира сам и в бедност

Колумб умира през 1506 г., на 54 години в Испания. Преживе той никога не се е славел с голямо богатство, но не е бил и беден.

Колумб не е направил нищо значително

Макар и мореплавателят да е грешал за доста от нещата, с които е известен, той има своите постижения. При пътуванията си той установява т.нар. „търговски ветрове" – морски пътища и географски ширини, в които вятърът духа по посока на Карибите и обратно към Европа. Въпреки че Колумб не е първият европеец, който е стъпвал в Новия свят, той е първият, който остава.