Палеодиетата вероятно е включвала и въглехидрати
Палеодиетата вероятно е включвала и въглехидрати / Thinkstock/Getty Images

Палеодиетата, която залага на много месо, риба и зеленчуци, има хиляди почитатели, но според британски учени тя трябва да е съдържала и въглехидрати, съобщи в. "Сънди телеграф".

Защитниците на палеодиетата твърдят, че изобилието на протеини е стимулирало растежа на мозъка при ранните хора. По онова време в храната не е имало млечни продукти и зърнените култури.

Учени от Лондонския университетски колеж, обаче оспорват тази теза. Според тях ранните хора въобще не са избягвали въглехидратите, каквито е имало в изобилие в скорбялните растения. Проф. Марк Томас е категоричен, че въглехидратите "трябва да бъдат върнати" в палеодиетата, защото заедно с месото те са дали възможност на хората да станат най-доминантния вид на планетата.

Според него еволюционните промени са обусловени от появата на готвенето и на ензими за разграждане на скорбялата в слюнката и панкреаса, които са дали възможност за бърз растеж на мозъка.

Месото само по себе си не може да осигури огромното количество енергия, необходимо за увеличаване на мозъка, изтъква той.

Диетолози критикуват палеодиетата, защото пренебрегва важни групи храни. Известно е, че голямото количество месо предразполага към поява на рак на дебелото черво.

Източник: БТА