Откриха необичайно добре запазени фосили на яйца от птерозаври
Откриха необичайно добре запазени фосили на яйца от птерозаври / Thinkstock/Getty Images

Фосилизирани яйца на 120 милиона години, намерени в Китай, дават уникален поглед към начина на живот и половите разлики на птерозаврите - летящите влечуги, живели по времето на динозаврите, съобщи Ройтерс.

Досега са откривани само четири фосила на птерозавърски яйца и всичките са плоски. Намерените от китайските палеонтолози са триизмерни. На мястото има останки и от над 40 възрастни животни от непознат вид, живял край голямо сладко езеро.

"Това без съмнение е най-важният сайт с птерозаври, откриван досега", каза палеонтологът Чжонъ Чжоу от Института по палеонтология и палеонтропология на Китайската академия на науките.

Видът Хамиптерус тианшаненсис има гребен на главата, удължен череп, остри зъби, с които е ловил риба, и размах на крилете над 3,5 м. Петте овални яйца са били гъвкави, като тънкият твърд външен слой, който е напукан, покрива дебела мембрана. По това те приличат на меките яйца на съвременните змии и гущери. "Това са най-добре запазените яйца от птерозавър, намирани досега", заявиха учените.

Обектът е забележителен, защото там може да са живели стотици животни. Това показва, че птерозаврите са правели големи колонии, в случая край езеро, като са заривали яйцата си във влажен пясък, за да не изсъхват.

Фосилите илюстрират и важни разлики между половете. Мъжките например са с по-големи гребени и размер.

Обектът, открит в китайския район Синцзян през 2005 г., е запазен вероятно след като животните са загинали в силна буря. Птерозаврите са първите летящи гръбначни на Земята. Те са живели в периода отпреди 220 милиона години допреди 65 милиона години. Птиците и прилепите са се появили много по-късно. Познанията за птерозаврите са откъслечни, защото скелетите им са крехки и не се фосилизират добре.

Източник: БТА