/ iStock/Getty Images
Международен екип от археолози, ръководен от специалисти от Университета на Централен Ланкашър, откри най-ранните човешки останки, намирани някога в северната част на Великобритания. Това се съобщава на сайта на университета.

Находките включват човешка кост, както и мъниста от раковина. Възрастта на артефактите е приблизително 11 000 години, което е установено чрез радиовъглероден анализ. Най-старият от намерените по-рано останки е на 10 000 години, те са открити през 2013 г. в пещерата, разположена близо до сегашното място за разкопки. По-ранни човешки вкаменелости са открити в Южна Англия и Уелс, но в северната част на страната такива находки са рядкост поради по-суровите условия на ледниковия период.

На сегашното място археологическите проучвания са започнали през 2016 г., като през това време са открити праисторическа керамика и мъниста, каменни инструменти, човешки и животински кости. Екипът от археолози успя да докаже, че в тази пещера са открити останките на поне 8 души.

Въпреки фрагментираното им състояние, учените предполагат, че това са погребения. Мястото вероятно е било използвано за погребение в три различни периода: преди около 4000 години (ранна бронзова епоха), преди 5500 години (ранен неолит) и преди 11 000 години (ранен мезолит).

В момента на мястото продължават разкопките, като се планира да се направят ДНК изследвания на находките в лабораториите, за да се установи откъде идват заровените и каква е родствената им връзка.

 
БГНЕС