/ / iStock/Getty Images
Орбиталната климатична станция "Акацуки" предаде астрономически снимки на неизвестно досега метеорологично явление на планетата Венера. Това съобщиха от пресслужбата на Японската космическа агенция.

Рядкото явление е стена от облаци с дължина около 7,5 хиляди километра. Тази естествена бариера се движи по екватора на Венера със скорост от 328 км / ч.

По някаква причина астрономите не са забелязали облачната стена по-рано. Явлението прави оборот около планетата на всеки пет дни и е постоянно.

Билото на високоскоростните облаци варира приблизително от 47 до 56 километра над повърхността на планетата.

„Този вид атмосферно движение е ново метеорологично явление, което не се наблюдава на други планети. Поради това все още е трудно да се даде надеждно физическо обяснение. "Но ние смятаме, че ще го намерим“, каза астрономът Хавиер Пералта.

Венера се нарича сестра на Земята, тъй като нейният размер и гравитация са подобни на тези на Земята. Атмосферата й обаче е съставена от въглероден диоксид и сярна киселина. Тези "въздушни" потоци се въртят стотици пъти по-бързо от самата планета. Те обясняват най-силните ветрове на Венера със скорост до 500 км / ч.

Астрономите все още не са разбрали защо атмосферният слой се върти толкова динамично.
БГНЕС