/ iStock/Getty Images
Археолозите са открили 3500-годишни хетски йероглифи вътре в плевня, разположена в историческия регион на Кападокия в Турция, което се очаква да хвърли светлина върху древното царство.

Ръководителят на разкопките проф. Юсел Ченюрт заяви пред репортери, че са открили безценните йероглифи в района на Гюлшехир в централната провинция Невшехир. Професорът отбелязва, че парчетата са от Табалското кралство и ще допринесат значително за осветляването на историята на неохетското царство.

Френско село дава 2000 евро за разгадаване на надпис (СНИМКА)

Междувременно селският жител Дервиш Учар заяви, че конюшнята преди това е била използвана от жители, които са държали добитъка си вътре, а служителите веднага са я поставили под закрила след откриването на древните артефакти.

Йероглифите ще бъдат откъртени от експертни каменоделци и ще бъдат прехвърлени в Дирекцията на музеите в Невшехир за по-нататъшни изследвания.

Жан-Франсоа Шамполион разшифрова Розетския камък

Царството Табал се е появило след падането на хетската империя в Южна Централна Анадола. То е и дом на приказни постройки, пещерни църкви и подземни селища. Районът близо до Невшехир е примамвал най-големите държави по онова време, включително хетите, фригийците, персите, римляните, византийците, селджуците и османците.
БТА