Найджъл Кенеди: Музиката е метафора на свободата
Найджъл Кенеди: Музиката е метафора на свободата / Снимки: Sofia Photo Agency, Kaмелия Атанасова
„Колкото си по-свободен, толкова повече трябва да работиш – трябват усилия, за да научиш много неща, да спечелиш уважението на колегите си. Музиката е метафора на свободата”, каза прочутият цигулар Найджъл Кенеди пред репортери в отговор на въпрос за цената на свободата.

„Колкото хора, толкова и разбирания за свободата”, отбеляза музикантът. Той е в България за трети път и ще остане тук една седмица, за да изнесе два концерта – на 3 октомври във Варна, в Двореца на спорта, и на 5 октомври в София, в зала 1 на НДК.

Ще звучи само класика – Концерт за цигулка и оркестър номер 4 от Моцарт и Концерт за цигулка и оркестър от Бетовен. Гостът ще е солист и диригент. Найджъл Кенеди ще свири на концертите с цигулката си Гуарнери дел Джезу. „Няма как иначе – хората са си платили. Когато свиря на безплатни концерти, излизам с обикновената цигулка, с която репетирам сега”, пошегува се музикантът.

„Много обичам евтината цигулка, защото мога да правя с нея, каквото си искам – вчера дори върнах един пас на тенис”, разказа Кенеди. „За другите жанрове извън класиката имам електрическа цигулка, която може да заглуши дори барабаните”, отбеляза музикантът.

По думите му основното вдъхновение за всяка творческа дейност идва от хората около нас. Никой от нас сам не притежава достатъчно енергия, затова черпим един от друг. Когато свиря класика, се вдъхновявам и от природата, а при изпълненията на други жанрове като джаз и рок си представям индустриални пейзажи, каза цигуларят.

За него музиката е невероятно поприще, тъй като позволява да се усъвършенстваш до 60-65-годишна възраст – като техника, духовно и емоционално. „На техниката днес се отделя прекалено голямо внимание, а когато слушаме големи музиканти от миналото като Рубинщайн, може не всичко да е съвършено технически, но музиката е по-добра”, смята Кенеди.

„Макар че имах прекрасни учители като Йехуди Менухин, в един момент трябваше да се откажа от 60 на сто от наученото от тях, защото хората не отиват на концерт, за да слушат втори Менухин или друг именит изпълнител. Те отиват преди всичко заради композитора и целта на музиканта е да открие истината за него, използвайки собствената си техника”, убеден е цигуларят.

Кенеди каза, че много харесва българския фолклор – слушал е "Мистерията на българските гласове" на концерт на Кейт Буш и в нейния дом. „За съжаление малко знам за България, но се надявам сега, като съм за по-дълго тук, да науча повече”, допълни той.

Той две години не е свалял от ръката си мартеницата, която е получил при предишно гостуване в България. За мен това е много ценен дар, защото българите много обичат музиката. „Чувството на музиканта, който свири пред аудитория в София, е неповторимо”, каза Кенеди.