Музеят на Ленин във Финландия събира 15 000 посетители годишно
Музеят на Ленин във Финландия събира 15 000 посетители годишно / netinfo

Всяка от балтийските бивши съветски републики има своя музей на сталинизма. Финландия пък си има музей на Ленин - и това остана единствената в света постоянна експозиция, посветена на бащата на болшевишката революция след закриването през 1993 г. на музея на Ленин в Москва.

Настанен от 1946 г. на третия етаж в Дома на работника в Тампере (промишлен град, разположен на 180 километра северозападно от Хелзинки), Музеят на Ленин е посещаван всяка година от 15 000 души от цял свят, съобщи БТА.

Поддържането на музей, посветен на един от теоретиците на комунизма, може да изглежда парадоксално в тази страна, платила скъпо (с анексиране на нейни територии и огромни репарации) загубата на две войни срещу Червената армия - през 1939 и 1944 г.

След руското владичество от 1809 до 1917 г. , Финландия никога повече не е била окупирана от Русия - за разлика от Естония, Латвия и Литва.

Освен достъпната си за студенти и изследователи библиотека, музеят разполага със снимки, факсимилета, изрезки от вестници, аудиовизуални документи, сбирка от бронзови, гипсови и. . . изработени от ориз бюстове, както и с пропагандни табла.

С отварянето на архивите в Москва при разпадането на Съветския съюз през 1991 г., фондовете на музея се обогатиха.

Близо до малкото бюро, на което Ленин пише във Финландия "Държава и революция", се издига грамадна статуя на основателя на СССР с развят от вятъра шлифер и каскет в ръка - творба, предоставена от руски музей.

Финансирането на музея се осигурява от Фондацията за приятелство Финландия-Русия, от държавата, от приходите от входни билети и продажбата на рекламни предмети - неизбежните тениски с изображение на Ленин или Маркс, значки, чаши, медали и пропагандни афиши. . .

Музеят описва цялата биография на Владимир Илич Улянов, от най-ранното му детство, през обесването през 1887 г. на по-големия му брат за заговор срещу Александър Трети (драма, оказала се определяща, както твърдят, за възгледите му) до смъртта му на 21 януари 1924 г. на 53-годишна възраст.

Раздел от музея проследява също връзката на Ленин с Финландия, в която размирникът се крие от полицията на Николай Втори - между 1905 и 1907 г., както и през 1917 г.

Впрочем Ленин лично подписва през 1917 г. документа, с който се признава финландската независимост от Съветите - музеят разполага с копие от този документ.

Преобладаващата част от посетителите са ученици и все повече чужденци, най-вече британци, германци и французи.