/ iStock/Getty Images
Роувърът "Пърсивиърънс" навърши година на Марс и НАСА изтъкна, че той, както и съпътстващият го минихеликоптер "Инджинюъти" са извели космическите изследвания до нови нива. 

Първият успех на "Пърсивиърънс" беше безпроблемното му кацане в кратера Йезеро (Джезеро) на 18 февруари 2021 г. След това той взе за първи път проба със сонда на чужда планета, извлече кислород от рядката атмосфера на Марс. Хеликоптерът "Инджинюъти" осъществи първия самостоятелен полет на друга планета. Именно минихеликоптерът е най-големият успех на мисията досега. 

Най-голямата изненада от мисията е, че "Инджинюъти" успя да осъществи 19 полета и работи девет месеца повече от предвижданото. Затова НАСА удължи службата на двукилограмовия хеликоптер за неопределен срок - докато е в добра форма. Първоначалната цел е била само контролиран полет на друга планета.

Сред другите постижения на мисията са първата панорамна снимка с висока резолюция около кратера Йезеро, направена още през февруари миналата година. Тя доказа, че новата автонавигационна система на роувъра работи, както е предвидено.  Голям успех беше първата взета проба през септември. 
 

През голяма част от първата година "Пърсивиърънс" тестваше собствените си уреди и системи и тези на "Инджинюъти". Той събра общо шест проби. 
Роувърът търси следи от живот в далечното минало в кратера, за който се смята, че е дъно на древно езеро. Там обаче беше открита вулканична скала, а тя може да бъде датирана точно, когато бъде върната на Земята с бъдещата мисия. 

Макар и кацането на "Пърсивиърънс" да беше оперделено като безупречно, роувърът се оказа малко встрани от определената цел, приличаща на речна делта.  НАСА се възползва от това разстояние и роувърът изследва по-отдалеченото дъно на кратера. Това доведе до откриването на вулканичните скали през декември.  Възможно е те просто да са оголени, ако седиментите са отнесени от ветровете. Специалистите очакват край делтата да бъдат взети седиментни проби. 

Изследванията на делтата вече са започнали отдалече. Те потвърдиха съществуването на езеро в миналото. Взаимодействието между скали и вода може да е дало интересни химически реакции, произвели енергия, необходима за зараждане на живот. 

"Пърсивиърънс" сега се е насочил към мястото, където кацна, за да се отправи оттам към делтата и ръба на кратера, който се издига нависоко. Очаква се да измине пътя до нея сравнително бързо. Целта е да вземе десетки дълбочинни проби и да го направи бързо. Причината за съкратените срокове е, че мисията за връщането им е насрочена за 2028 г. 

Данните, събрани от "Иджинюъти" ще помогнат на "Пърсивиърънс" да намери най-подходящия път по стената на кратера. 

Освен данни за живот в далечното минало, пробите могат да разкрият потенциални проблеми за хората, които ще посетят Червената планета. Такива може да са евентуални токсични съединения в реголита. Така избягването им може да определи мястото на кацането.

НАСА вече е поръчала строежа на три космически апарата за връщането на събраните от "Пърсивиърънс" проби. Първият от тях ще се насочи към марсианска орбита през 2026 г.  Там ще чака изстрелването на пробите от Марс, за да ги върне на Земята. Отговорността на тази мисия е предимно на Европейската космическа агенция. "Локхийд Мартин" строи спускаемия апарат, към който има ракета за изстрелването на пробите през 2028 г. Круизен кораб ще го превози до Марс.
 
БТА