хипопотами
хипопотами / iStock/Getty Images
Колумбийски власти и институции търсят съвместно решение за неконтролируемото разпространение на дивите потомци на хипопотами, които навремето са били собственост на наркобарона Пабло Ескобар, предаде ДПА.

"Кандидатствахме пред колумбийското посолство в САЩ за помощ при придобиването на дългосрочно средство за защита за големи животни", се посочва в изявление на регионалната агенция за околна среда CORNARE.

Агенцията, съвместно с министерството на околната среда, института "Хумболт" и университети в Бразилия, е отговорна за решаването на бъдещето на т.нар. "кокаинови хипопотами".

Колумбийски и мексикански изследователи в скорошно проучване препоръчаха животните да бъдат избити. Те са потомство на четири африкански хипопотама, обитавали имението "Хасиенда Наполес" на Пабро Ескобар.
 

След убийството на наркобоса през 1993 г. имотът остава без надзор. Хипопотамите са преместени в заобикалящите го гори, където започват да се размножават. Смята се, че понастоящем в района има между 65 и 80 екземпляра, които унищожават земеделски площи, нарушават баланса на екосистемата и излагат хората на опасност. Експертите се опасяват, че ако бъдат оставени, животните ще се заселят в големи части на Колумбия.

"Избиването им винаги е било опция, но не и най-лесната", казват от CORNARE.
Регионалната агенция изследва хипопотамите от години, и казва, че се проучват други възможности, като например химическа кастрация.
БТА