Планетата Земя, на която всички ние живеем, е място, изпълнено с чудеса. Някои учени обаче смятат, че тя умира и хората са виновни затова.

Според Стивън Хокинг единственият начин да оцелее човечеството, е да се евакуира на друга планета. Според него ни остават около 200 години на Земята. Дотогава ще бъдем погубени от климатични промени, ядрена или биологична война.

Вижте 6 изумителни факта за Земята

Земята не е кръгла

Не казваме, че Земята е плоска. Тя е сферична, но поради гравитационните сили не е идеално кръгла. Всъщност тя е леко издута около екватора. Полярният радиус на планетата е 6356 километра, докато екваториалния е 6378 километра.

Петте най-големи гряха на човечеството

Името на Земята идва от англосаксонски

Всяка друга планета в нашата слънчева система е кръстена на гръцко или римско божество. Нашата планета обаче е кръстена „Erda" - англосаксонската дума за земя или почва - преди около 1000 години. Иронично 71% от Земята е покрита от вода - единствената позната планета във вселената, на която ценната течност се среща в течното й състояние.

В едно денонощие няма 24 часа

Точното време, за което планетата се завърта около оста си, е 23 часа 56 минути и 4 секунди. Това е един астрономически ден. Слънчевият ден, времето, което трябва на Слънцето да се върне на същото място в небето, варира в граница от 16 минути през годината, поради позицията в орбитата му.

Земята има планета близнак, наречена Тея

Учените смятат, че някога не сме били сами в орбитата си около Слънцето, а с нас е била планетата близнак Тея, която била с размерите на Марс и на 60 градуса пред или зад синьото кълбо.

От 4000 години Земята не е била толкова гореща

Тея се сблъскала със Земята и по-голяма част от планетата се абсорбирала, но голямо парче от нея се откъснало, комбинирало се с материал от нашата планета и образувало Луната.
Защо смятат така? Защото Луната е необикновено голяма за планета с размерите на Земята и има метални изотопи, като тези, които се срещат тук.

Загадъчната идеална орбита на Луната

Има доста неща, които не знаем за Луната. Лунният център например е 1828 км по-близо до Земята, което би трябвало да направи орбитата й по-хаотична, но въпреки това тя е почти напълно идеално кръгла.

Поредица звездни експлозии преди милиони години повлияли върху климата на Земята

Луната е покрита от прах, който мирише като барут.

Няма „тъмна страна" на Луната, а просто гравитационното поле на Земята е накарало Луната да спре да се върти и тя винаги гледа към нас обърната на едната си страна.

Слънцето е 400 пъти по-голямо и 400 пъти по-далеч от Земята, което го прави да изглежда в небето еднакво голямо с Луната.

Океаните са 90% неизследвани

Изследвали сме Луната и Марс, но едва сме започнали да проучваме океаните. Всъщност по-малко от 10% от тях са изследвани.

Океанът съдържа 97% от водата на нашата планета и е 99% от обитаемата площ. Може да сме идентифицирали 212 906 морски видове, но се предполага, че има още 25 милиона, за които не знаем нищо.