Не бива да се укоряваме за мързела си, но можем да намерим начини да преодолеем това състояние, казва Екатерина Игонина, московски психолог в интервю пред "Вечерняя Москва".

Според Игонина мързелът може да бъде провокиран от здравословни проблеми, неправилен начин на живот и психологически трудности. За да си помогнете в преодоляването му, продължава тя, се нуждаете от компетентна мотивация, изместване на фокуса от действието към неговия резултат. "Например, ако трябва да изпълните трудна задача, мисълта за бонус, повишение или възможността да приключите по-рано, освобождавайки време за почивка, ще ви помогне да се мотивирате за работа", каза психологът.

Днес е Световният ден на мързела: Колко сме мързелували през годината

Освен това, добави тя, е необходимо да се поддържа работно състояние: преди работа седнете на бюрото, изправете гърба си, концентрирайте се върху задачите и премахнете разсейващите фактори, включително джаджите. Навикът първо да се изпълняват задълженията и след това да се почива също ще помогне, продължи Игонина.

Психологът призова да се вслушваме в себе си и да намерим най-продуктивното време от деня за себе си. "Възможно е да си изработим такъв подход към правенето на нещата, че удоволствие да носи не само резултатът, но и самият процес на работа. Например, осъзнавайки, че вечер трудно може да се концентрираме върху бизнеса, е по-добре да посветим това време на разходки или спорт", каза тя.

И накрая, казва психоложката, човек не трябва да се фокусира върху неуспехите.
БГНЕС