/ iStock/Getty Images
Прекомерните интензивни упражнения могат да отслабят имунната ви система. Поне така се твърди в проучване от 2023 г., в което се анализират над 4700 молекули на течности от пожарникари след тренировка.

Това може да е проблем за работещите с постоянно физически натоварващи професии, които изискват интензивна фитнес подготовка, като например работещите в спешната помощ и спортистите, съобщи Science alert.

„Хората, които са в много добра физическа форма, може да са по-предразположени към вирусни респираторни инфекции непосредствено след интензивни физически упражнения“, каза ученият от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (ТСНЛ) Ернесто Накаясу.

„Наличието на по-малка възпалителна активност за борба с инфекцията може да е една от причините“, добави Накаясу.

Макар че има сериозни доказателства, които сочат, че умерената физическа активност сред здрави хора може да благоприятства имунната система в дългосрочен план, какво се случва с имунната система непосредствено след интензивни физически упражнения е спорно.

Съществуват малко надеждни доказателства, които подкрепят твърдението, че интензивните физически упражнения повишават риска от опортюнистични инфекции. Не е известно обаче дали става въпрос за взаимовръзки или за причинно-следствени връзки.

Затова Накайасу и колегите му изследват кръвната плазма, урината и слюнката на 11 пожарникари преди и след 45 минути интензивни упражнения, при които теглят до 20 кг екипировка по хълмист терен.

„Искахме да разгледаме в дълбочина какво се случва в организма и да видим дали сме в състояние да открием опасността от изтощение в най-ранните му етапи“, обясни биоаналитичният химик от ТСНЛ Кристин Бърнум-Джонсън.

Няма съмнение, че физическите упражнения правят чудеса за нашето здраве - от подобряване на настроението до укрепване на имунната ни система. Но както и при предишни проучвания, новото изследване откри възможни признаци на потискане на имунната система при трениралите пожарникари.

Наред с очакваните физически промени, които помагат на телата ни да поддържат повишеното количество течности, енергия и кислород, което изискват физическите упражнения, се наблюдава намаляване на молекулите, участващи във възпалението. Това е съпроводено с увеличаване на опиорфина, който разширява периферните кръвоносни съдове.

Какво в крайна сметка означават тези промени за краткосрочната функция на имунната система, не е ясно, но изследователите имат няколко идеи.

Опиорфинът може да увеличи притока на кръв към мускулите по време на тренировката, за да подобри доставката на кислород и хранителни вещества“, пише екипът в статията си.

„Предполагаме, че намалението на възпалителните молекули, което наблюдавахме в слюнката след тренировка, може да представлява адаптивен механизъм за подобряване на газообмена в отговор на по-високата клетъчна потребност от кислород.“

Промяна е имало и в оралния микробиом на участниците. Учените подозират, че това се дължи на увеличаването на антимикробните пептиди, открити в устата на пожарникарите след интензивната им дейност, вероятно за да се компенсира потискането на имунната система, въпреки че това заключение се оспорва.

„Това увеличение на антимикробните пептиди обаче не е имало ефект върху инхибирането на растежа на E. coli, което предполага ограничен капацитет на антимикробните пептиди в устната кухина да предпазват от инфекциите на гостоприемника“, уточниха Накаясу и колегите му.

Въпреки това други учени твърдят, че някои от наблюдаваните промени може да не са признак на имунна супресия, а на „повишено състояние на имунен надзор и имунна регулация“.

Макар че сравнението в рамките на един обект намалява влиянието на малката им извадка, пожарникарите са изложени на уникално въздействие на замърсители по време на пожари, което също може да промени имунните им реакции.

Изследователите предупреждават, че това проучване е обхванало само здрави и активни мъже, така че са необходими допълнителни изследвания сред по-широка общност, за да се потвърдят техните констатации.

Въпреки това, взети заедно с предишни проучвания, „има доказателства, подкрепящи връзката между физическите изисквания и по-високата честота на респираторни инфекции“, допълниха Накаясу и екипът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС