/ ThinkStock/Getty Images
"Хормонът на целувката" киспептин влияе върху влечението към противоположния пол. Това откриха учени от Германия и Белгия.

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

Биолози от Саарския и Лиежския университети са проучили миндалевидното тяло на мозъка на мишки, което отговаря за емоционалното състояние и сексуалното поведение на тези гризачи. Там са открили неврони, чувствителни към хормона киспептин.
 

При активизирането на тези неврони мишките повишават своята социална активност и отделят по-голямо внимание на противоположния пол. Освен това тестовете са показали намаляването на нивото на тревога. В изследването се отбелязва, че при самките на мишките киспептинът активизира феромоните, които се отделят от самците.

Секс, първата целувка и още 23 неща, които разтуптяват сърцето

Това открива възможност за създаването на лекарство за жени, страдащи от сексуални патологии, заяви един от авторите на изследването Улрих Бьом.

По-рано учените свързваха киспептина с процеса на половото съзряване и регулирането на репродуктивните функции. "Преди това ние не си представяхме много добре как мозъкът свързва заедно овулацията и сексуалното влечение. Сега разбираме, че тези процеси се контролират от една молекула в различни части на мозъка паралелно", се казва в изследването.
БГНЕС