Гущерът Исус е ходил по вода преди 48 милиона години
Гущерът Исус е ходил по вода преди 48 милиона години / Thinkstock/Getty Images

Наскоро открит в Уайоминг, САЩ, фосил на гущер, живял преди 48 милиона години и наречен Исус заради способността да ходи по вода, може помогне на специалистите да научат повече за влиянието на климатичните промени върху тропическите видове, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от проучване, публикувано в сп. "PLOS ONE".

Съвременните потомци на гущера Исус, които също притежават способността на своя предшественик, обитават регион, простиращ се от централната част на Мексико до Северна Колумбия, и виреят добре при по-високите температури около екватора. Влажните тучни хабитати на Уайоминг в древността са наподобявали съвременните тропици.

Фосилът на гущера, живял преди 48 милиона години и намерен във формацията Бриджър в Уайоминг, дава възможност на специалистите да опишат нов вид, наречен Babibasilicus alxi. Древните създания от вида са първите явни представители на групата на гущерите Исус, известна като Corytophanidae.

Въпросната група, към която спадат игуаните и хамелеоните, е слабо проучена поради липсата на достатъчно вкаменелости. "Имайки предвид настоящите динамични климатични промени, подобни фосили могат да ни помогнат да прогнозираме какво очаква Земята в бъдеще", казва Джак Конрад от изследователския екип.

Източник: БТА