Череп на 40 000 години повдига въпроси за еволюцията на човекa
Череп на 40 000 години повдига въпроси за еволюцията на човекa / netinfo

Череп на 40 000 години, открит в Румъния, показва, че първите хора, населяващи Европа са имали модерни морфологични характеристики с някои черти на неандерталеца. Това сочи научно изследване, публикувано в САЩ.

Първите хора, живеещи в Европа, не са били напълно идентични със съвременните и са продължили за еволюират след идването си на континента от Африка преди около 40 000 години, заключи международен екип от палеоантрополози. Техният труд бе публикуван в аналите на Американската академия на науките. Черепът, който е най-старият толкова цялостно запазен открит в Европа, бе намерен в Румъния, е особено важен, тъй като показва, че първите хомо сапиенс, колонизирали Европа, не са били "съвсем съвременни", обяснява антропологът от университета "Вашингтон" в Сейнт Люис Ерик Тринкоус, който е един от авторите на изследването.

Технически погледнато този череп е на съвременен човек, но хората, такива каквито са днес, доста са еволюирали оттогава", подчерта той. Учените са установили, че пропорциите на открития череп, са като тези на съвременните хора, но с някои важни разлики - плоско чело и горни кътници, които са извънредно развити, което е типично за неандерталеца. Според учените "такива различия повдигат важни въпроси относно еволюцията на съвременните хора.