Юристи на Буш участвали в дискусиите за разпити на ЦРУ
Юристи на Буш участвали в дискусиите за разпити на ЦРУ / снимкa: БГНЕС

Най-малко четирима високопоставени юристи на Белия дом са обсъждали между 2003 и 2005 година с ЦРУ дали да бъдат унищожени видеозаписите на тайни разпити на активисти на Ал Кайда. Това пише вестник "Ню Йорк таймс", като се позовава на бивши служители от американското разузнаване и администрацията на президента Джордж Буш.

Всекидневникът отбелязва, че от предоставената от източниците му информация става ясно, че представителите на Белия дом са взели по-активно участие в дискусиите преди унищожаването на записите през ноември 2005 година, отколкото е признала администрацията на Буш.

Сред юристите, участвали в дебатите, били двама тогавашни съветници на Белия дом - Алберто Гонсалес (станал впоследствие главен прокурор и министър на правосъдието) и Хариет Майърс.

"Ню Йорк таймс" припомня за разпространените по-рано съобщения, че няколко служители на администрацията са се обявили против решението да бъдат унищожени видеозаписите на разпитите, в които били приложени мъчения. Ролята на Белия дом обаче започва да се очертава като по-сложна, обяснява вестникът, като се аргументира, че източниците му са предоставили противоречащи си данни за това дали служителите на Белия дом са подкрепили, или не идеята за унищожаване на записите.

След избухването на скандала министерството на правосъдието започна разследване. Белият дом и ЦРУ отказали коментар на публикацията в "Ню Йорк таймс" с мотива, че не искат да пречат на анкетата. Вестник "Вашингтон таймс" съобщава, че американски съдия е започнал собствено разследване на скандала. По този начин той отхвърли опитите на правителството съдилищата да останат настрани от случая, отбелязва изданието.

Областният съдия Хенри Кенеди постановил, че администрацията на Буш трябва да отговори на въпроси във връзка с унищожаването на записите. Вестник "Крисчън сайънс монитър" коментира, че новият главен прокурор и министър на правосъдието Майкъл Мъкейси се изправя пред първото си голямо предизвикателство.

Мъкейси, който зае поста през ноември, поиска от Конгреса и съдебната система да оставят предварителното разследване на правосъдното министерство и ЦРУ, припомня ежедневникът. Възможно е външните анкети да усложнят опитите ни да установим какво се е случило в действителност, предупреди той в писмо до федерален съдия от 14 декември. (БТА)