Религията бори детската агресивност
Религията бори детската агресивност / netinfo

В последните дни със сигурност често си задавате въпроса „Какво се случва с българските деца?”. Защо едно деветгодишно момче може да убие осемгодишния си приятел, какво може да накара седмокласничка да набие учителка – все случаи от тези дни.

Българската православна църква също се намеси в решаването на проблема, като предложи от догодина да се въведе вероучение в българските училища. От Светия Синод вярват, че именно това би намалило агресивността на децата. Как самите те приемат предложението – чуйте анкетата в първия звуков файл.

Учителите по религия в българските училища в момента са твърде малко. Те са като училищните психолози – истинска рядкост, но когато ги има оказва се – децата проявяват голям интерес.

Биляна Христова преподава християнска религия на 230 деца в Четвърто основно училище „Джон Атанасов” в столичния квартал „Дружба 1”. От 1997 година тя преподава религия като ЗИП, веднъж седмично. Уроците й посещават и две групи от детската градина, която се намира непосредствено до сградата на училището. От известно време тя и нейни колеги богослови събират подписи в храмовете в подкрепа на идеята вероучението да бъде въведено като предмет в българските училища. По-късно подписката ще бъде внесена в Народното събрание. Биляна Христова обаче не е сигурна, че само с въвеждането на вероучение агресията в училищата ще спре. Интервюто с Христова можете да чуете във втория звуков файл.

Мнението на Министерство на образованието и науката - преди повече от година образователният министър Даниел Вълчев имаше среща със Светия синод и тогава владиците също повдигнаха темата вероучението да е задължителен предмет в учебната програма на децата. Но тази идея си остана някъде там.

Сега вицепремиерът отново декларира принципно съгласие за въвеждането на религия в училищата, но изрежда и условностите, поради които това най-вероятно няма да се случи. Защо? – чуйте в третия звуков файл.