Между 4 и 7 партии имат шансове за парламента, прогнозират социолозите
Между 4 и 7 партии имат шансове за парламента, прогнозират социолозите / графика: DarikNews.bg

Преднина от 9% за ГЕРБ пред БСП даде Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) в социологическото си проучване на електоралните нагласи четири дни преди изборите. Резултатите на НЦИОМ се различават значително от тези в изследванията на други социологически агенции, според които разликата между първите две политически сили е по-малка от 1%.

Гласа си за ГЕРБ биха дали 34% от анкетираните в проучването на НЦИОМ, а за БСП - 25%. На трето и четвърто място сред сигурните участници в следващия парламент се нареждат ДПС и „Атака” съответно с 13% и 9%.

Общо 19% от анкетираните, които са декларирали, че ще гласуват, ще отбележат в бюлетината други партии. Четири от тези други партии имат шансове да преминат изборната бариера от 4% от действителните гласове, според последното проучване на НЦИОМ. Това са НФСБ, РЗС, ДСБ, Движение „България на гражданите”. Разликите в прогнозираната електорална подкрепа за тях са незначителни, така че от НЦИОМ не се ангажират с класирането им.

Интерес в последните дни на кампанията предизвикват коалиция „Център - Свобода и Достойнство (Христина Христова и Касим Дал), както и „Глас Народен” на Светослав Витков.

Между 4 и 7 партии имат шансове да влязат в следващия парламент, показват прогнозите на няколко социологически агенции. Броят на формациите в бъдещия парламент остава до деня на вота голямата неизвестна, е мнението на Лидия Йорданова от НЦИОМ. Това прави некоректно прогнозирането на броя на мандатите и тяхното разпределение в следващия парламент, уточнява тя.

Резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ, направено на 7 и 8 май сред 1000 души, са такива, че не дават възможност да се направи категорична прогноза за развоя на изборната надпревара, уточняват от центъра.

Неизвестните според НЦИОМ са няколко - първо, високият дял на колебаещи се избиратели и на такива, които не желаят да посочат конкретните си електорални намерения, второ, регистрираният от НЦИОМ непренебрежим дял от избиратели, които през тази кампания декларират готовност да продават гласа си - 12 на сто, и трето - че част от гласоподавателите все още не са наясно как да отбележат вота си на бюлетината, така, че гласът им да бъде зачетен. Освен това няма достоверна информация в каква форма на поведение ще се изрази протестният вот и как това би повлияло на резултатите от изборите.

Настоящото изследване на НЦИОМ е регулярно планово в рамките на изследователската програма на Центъра и няма външен възложител. Проведено е в периода 7-8 май 2013 г. и е представително за пълнолетното население на страната.

Единственото друго социологическо проучване, което даде много сериозна преднина на ГЕРБ пред БСП, бе това на Мира Радева от МБМД от края на март. Данните от преди началото на изборната кампания отчитаха 30% подкрепа за ГЕРБ срещу 16% за втората БСП. Данните предизвикаха сериозни конфликти в гилдията на социолозите в България.