Разликата между Плевнелиев и Калфин трудно може да се преодолее според НЦИОМ
Разликата между Плевнелиев и Калфин трудно може да се преодолее според НЦИОМ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Разликата между двете кандидат-президентски двойки, които отиват на балотаж, е значителна и трудно може да бъде преодоляна, коментират от НЦИОМ на базата на данни от национално представително проучване, приключило днес.

Между двата тура регистрираме разширяване на електоралната подкрепа за кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, при това сред хората, които категорично възнамеряват да гласуват, посочват от центъра. Социолозите отчитат и максимална мобилизация сред избирателите на двете големи партии у нас - ГЕРБ и БСП. По над 90 на сто от избирателите и на двете партии декларират подкрепа за своите кандидати.

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова в по-голяма степен могат да разчитат на подкрепата на симпатизанти извън собствената им партия, смятат социолозите. Зад двойката на ГЕРБ застават хора, които на първия тур са подкрепили кандидатите на "Атака" и на Синята коалиция. Повече са и избирателите на Меглена Кунева от първия тур, които на балотажа биха подкрепили кандидатите на ГЕРБ. Една четвърт от гласувалите за Меглена Кунева и Любомир Христов обаче твърдят, че няма да отидат до урните в неделя.

Кандидат-президентската двойка на БСП има преднина пред тази на ГЕРБ сред възрастните и сред нискообразованите респонденти, посочват от НЦИОМ. Данните показват, че на втория тур е по-вероятно ромите и турците да подкрепят Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, коментират социолозите.

По техни данни двойката на ГЕРБ е по-добре ситуирана от своите опоненти преди балотажа и сред негласувалите на първи тур избиратели.

НЦИОМ очаква активността на втори тур на президентските избори да бъде по-ниска в сравнение с 23 октомври.