65% от българите не биха гласували за нова партия според НЦИОМ
65% от българите не биха гласували за нова партия според НЦИОМ / Sofia Photo Agency, архив

65 процента от българите заявяват, че не биха гласували за нова партия, различна от досегашните, сочат данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено от 12 до 19 май сред 1000 души. 49% от тези обаче, които се чувстват разочаровани от собствената си политическа сила, биха променили вота си и биха гласували за друга партия.

Половината от хората, които в момента не симпатизират на нито една политическа сила, също твърдят, че биха подкрепили различна политическа сила. 25 процента от анкетираните биха подкрепили нова партия, която изпълнява обещанията си, 19 на сто държат на ефективната социална политика, а 16 на сто искат нови хора, които да не са корумпирани.

Идеята за нова партия е все още доста абстрактна, коментира директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова, цитирана от БТА.

Две години след парламентарния вот ГЕРБ запазва две трети от избирателите си. Една четвърт от гласувалите на последните парламентарни избори за ГЕРБ, твърдят, че са по-скоро разочаровани и предпочитат да не гласуват. БСП може да разчита на гласовете на близо 80 процента от избирателите, подкрепили партията през 2009 г. За последната година БСП закрепва електоралния си дял между 15 и 16 процента. 35 на сто от българите се чувстват разочаровани от политическата сила, на която симпатизират.

През май политическите си симпатии не декларират 36.2 на сто от българите. Сред заявилите предпочитанията си дяловете са - 30 процента на ГЕРБ, 16 процента за левицата, 7.6 процента за ДПС, 4 н сто - за "Атака", 3.2 процента за Синята коалиция.

Декларативно желание да гласуват на президентските избори към момента заявяват 72 процента от българите. За сравнение през октомври 2006 г. при ясни кандидатпрезидентски двойки готовност да гласуват са заявили 65 на сто, припомни Йорданова.

Към момента на най-голям интерес се радва местният вот и по-специално вотът за кметове на общини. 75 на сто от анкетираните декларират, че ще пуснат бюлетина за кмет, а 70 на сто - за листа за общински съветници. 68 процента имат намерение да гласуват едновременно на местния, и на президентския вот.