1/4 от избирателите се притесняват от свободна политическа изява
1/4 от избирателите се притесняват от свободна политическа изява / графики: DarikNews.bg
1/4 от избирателите се притесняват от свободна политическа изява
46031
1/4 от избирателите се притесняват от свободна политическа изява
  • 1/4 от избирателите се притесняват от свободна политическа изява

Според проучване на агенция „Медиана" дни преди президентските избори 29,8 процента от имащите право на глас биха дали своя вот за кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев, 23,2 на сто - за номинирания от БСП Ивайло Калфин, а 17,1 на сто - за Меглена Кунева. Проучването е проведено в периода 13-17 октомври тази година сред 1007 души.

Кандидат-президентът на „Атака" Волен Сидеров събира 4,9 на сто подкрепа, номинираният от сините Румен Христов - 2,5 на сто, Атанас Семов (РЗС) и независимият кандидат Алексей Петров са с по един процент.

В момента обаче тенденцията е, че и при тримата основни претенденти за президентския пост се наблюдава нарастване на подкрепата. Симпатизантите на Меглена Кунева са се увеличили с 3 процента само за месец, при Ивайло Калфин нарастването е с 1,3 процента, докато при Росен Плевнелиев е с 0,7 на сто.

1/4 от избирателите се притесняват от свободна политическа изява
netinfo
От гласовете на хората, категорично деклариращи, че ще отидат до урните, Плевнелиев би получил 36 на сто, Ивайло Калфин - 30 на сто, а Меглена Кунева - 20 процента. Волен Сидеров и Румен Христов биха получили по 5 процента от гласовете, ако изборите бяха днес, сочат още резултатите от проучването на „Медиана".

Над една трета от избирателите продължават да се колебаят за кого да гласуват дни преди изборите, сочат данните от „Медиана". Социологът Кольо Колев коментира, че при това положение всяка прогноза за предрешеност на резултата от изборите е продукт или на некомпетентност, или на опит за политическо внушение.

Една четвърт от избирателите се опасяват, че свободната политическа изява може да има негативни последици за тях, особено в малките населени места, сочат още резултатите на агенцията. Причината според социолога Кольо Колев е, че хората се страхуват от негативни последици ако обявят на кого симпатизират. Той коментира, че най-често избирателите отказват да посочат на социолозите за кого ще гласуват в малките населени места.

52 процента от хората, които са анкетирани от социолозите за предстоящите избори отказват да отговорят дали и за кого ще гласуват, обясни Кольо Колев. „Страхът за свободна политическа изява е налице. Не твърдя, че той е изцяло мотивиран от централната политическа власт, въпреки че и това го има. Тук има страхове и на местно ниво, там, където си зависим от кмета за бележката за дърва, от едното или двете предприятия, които съществуват, особено в малките населени места. Тази маса избиратели могат да направят, половината от тях ако се излеят пред урните, могат да бастисат всякакви прогнози", обясни Колев.