В края на ноември ясни общинските съветници с агентурно минало
В края на ноември ясни общинските съветници с агентурно минало / снимка: Sofia Photo Agency

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов в интервю за предаването "Денят" на Дарик радио относно резултата от проверката на Комисията по досиетата на кандидатите за кемтове и общински съветници в страната за принадлежност към ДС.  

Г-н Костадинов, общо бяха кандидатите за кметове, които проверявахте, за да си направим една сметка какъв процент от всички кандидатури се оказаха с агентурно минало?

Общо кандидатите за цялата страна бяха 13 276 броя, мисля, че е точно, не ме лъже паметта, от които някъде около 1160 броя отпаднаха поради закона, така, регламентира, че тези, които са родени след 1973 година, не подлежат на задължителна проверка по смисъла на Закона за досиетата. Тоест някъде около 12 096 броя точно бяха проверени, за които около 430 броя беше установена принадлежност към бившите служби на Държавна сигурност.

Това процентно е под 5 процента, ако добре изчислявам или вие не сте правили такива проучвания, така, по този начин не сте броили онова, което показа като резултат вашият доклад?

Да, точно така, някъде около този процент се завърта това число.

Днес наистина запознахме подробно нашите слушатели с част от имената. Водят, разбира се, кандидати, издигнати от БСП, ДПС, след това се нареждат ГЕРБ. Всичко това са кандидати за кметове. Обаче кандидатите за общински съветници в цялата страна са в пъти повече. Докъде стигна тяхната проверка и кога да очакваме доклада за тях?

Кандидатите за общински съветници някъде около точно плюс-минус, ще ми простят всички слушатели, но някъде около 35 000 е броят. Уточнен е списъкът. Аз бих, така, изказал едно съжаление, че загубихме доста време да уточним точните ЕГН-та и точните имена на много от кандидатите. Точният, целият списък е раздаден на всички ведомства. Започваме проверка от ведомствата за установяване на документи и след... както се казва, и утре и следващите седмици продължава работата на комисията по проверката на кандидатобщинските съветници. Сега, точно кога, в кой ден и около коя дата ще излезе с решение комисията по тези кандидатобщински съветници аз не мога в момента да се ангажирам. Сами разбирате, че искаме също така и да дадем и прецизна, и качествена работа, което всъщност най-вероятно ще стане след балотажа, тоест може би през месец ноември.

Може би през ноември, по-скоро в средата или вече към края, когато общинските съвети ще бъдат по-скоро вече сформирани.

Да, точно така. Може би вече ще има и сформирани общински съвети.

Няма ли обаче да е прекалено късно, господин Костадинов, вие сами... вие знаете, че смисълът на това действие е хората да направят информиран избор, да знаят кого избират, след това малко е трудно тези хора да бъдат извадени от местната власт.

Аз ви благодаря за този въпрос, ние напълно проявяваме разбирането, но аз не искам да прозвучи това, което ще кажа, като оправдание, т.е. да защитя изцяло и комисията. Знаете, че ние направихме от невъзможното възможно поне да обявим кандидат-кметовете. Това, което всъщност като закон беше предоставено на нас, т.е. Законът за местните избори и Законът за досиетата, спазването на всички законоустановени срокове, знаете, че имаше законоустановен срок. След задължителната регистрация 28 септември започна да тече един допълнителен срок, който някъде мисля, че около 12 септември приключи, за даване възможност на политическите партии да сменят по желание или по друга причина своите кандидати за общински съветници или кметове. Това всъщност затрудни работата на комисията, а и както казах и в самото предаване в началото, че голяма част от имената и от ЕГН-та не бяха предоставени коректно и това наложи комисията съвместно със служба ГРАО да доуточнява тези имена и списъци, естествено загубено време.

Също така тече един друг... след уточняване на имената тече един друг срок около 14 дни, който е крайно недостатъчен в такъв голям обем от имена за проверка службите и ведомствата да предоставят на нас документацията и сами разбирате, че ние всичко поне се постарахме да предоставим на избирателите и имената на тези всъщност, които са кандидат-кметовете. Аз, ако позволите, бих използвал едно такова сравнение, че, вярно е, комисията прави каквото може, но не искам, нали, да бъде и упреквана като онзи студент, който се оправдавал, че бил скъсан на ликвидацията и едва ли не изпитващият е виновният, а пък той е пропуснал умишлено всички възможни редовни сесии, за да се яви на изпит. Какво имам предвид, като казвам това? Знаете, че законът даваше възможност както на самите кандидати сами да изискват да бъдат предварително проверени, мога да посоча примерно кандидат-кмета на Варна Кирил Йорданов, кандидат-кмета от ДСБ Заимов в София, направиха това по собствено желание, а и не голяма част от политическите сили пък използваха другата възможност те пък да направят предварителна проверка, което щеше да улесни както работата на комисията, и щеше да даде възможност и на самите избиратели да се ориентират предварително, т.е. да имат тази информация, която в момента всички искаме да я имаме, но разберете сами, по-добре е да има качество в работата, отколкото количество.

Разбирам ви за всички технически затруднения. Казахте направили сте и невъзможното все пак този доклад да излезе преди местния вот. Но формално, от гледна точка на политическите партии ние се намираме в предизборна атмосфера. Имаше ли някакви опити за натиск от страна на определени политически сили да не бъдат огласявани кандидати, които са издигнати от тях в кметската надпревара?

Откровено казано, нито една от политическите сили не направи натиск върху работата на комисията. Дори аз лично съжалявам, че много малка част от политическите сили използваха възможността за предварителна проверка.

Да, вие казахте това.

Спомняте си, ние оповестихме, мисля, че Софийската партийна организация под ръководството на Румен Овчаров използва тази възможност, ДСБ използваха тази възможност, но сами разбирате, че това е капка в морето. Така че нямаше никакъв натиск, дори ние подканяхме към тази възможност да бъде използвана от политическите сили.

Днешният доклад стана любопитен с още един... с още нещо - скандала около изнасянето на част от имената в един от столичните всекидневници по-рано, преди вашето официално решение. Направихте ли вече проверка в комисията си, г-н Костадинов, може ли от вас, от ваш служител да е изтекла информацията с имената на тези кандидат-кметове? Защото другата следа беше насочена към МВР.

Ако се позова на вчерашното си изказване пред медиите, аз споделих откровено, че това всъщност ще установи прокуратурата вече в образуваното предварително производство по член 273 от Наказателния кодекс. Тоест има две възможности, тоест тази информация да е излязла от МВР и информацията да е излязла от членове на комисията. Аз лично не искам и да си повярвам, че това може да е станало от членове на комисията, но моите анализи и, така, което всъщност ние в комисията коментирахме, аз все пак предоставям тази възможност да бъде установена от компетентните органи, в случая прокуратурата в диренето, т.е. в изясняването на тази предварителна проверка. Но аз искам нещо да споделя друго, аз уважавам и всички медии, винаги ме се старали да бъдем коректни към поднасянето на информация...

Между другото колегите от посочения всекидневник аргументираха този свой ход с обществения интерес, нуждата хората по-рано да знаят кои кандидати какви са, с какво минало.

Аз не отричам, че има обществен интерес и аз се радвам, че има такъв обществен интерес, особено и към работата на комисията. Но все пак ние сме длъжни да спазваме законите и особено правата на гражданите. Аз бих посочил, че в това, което е изнесено, не искам да изпадам в подробности, за да не попреча в работата на прокуратурата, но в изнесените данни има и данни, които засягат права и интереси на лица, които... всъщност не стоят нещата около тях. И в крайна сметка в една предизборна кампания, и то дори в края на тази предизборна кампания, поднесена една информация некоректно, неточно, сами разбирате, че може да навреди на самите кандидати. Аз лично, така, споделям една загриженост и винаги съм отправял апел към всички, дори представители на медиите да бъда, първо, както се казва, добре разбиран в изказванията си, за да не направим, както се казва, лоша услуга на тези, които всъщност ще бъдат засегнати от докладите на комисията.

Разбрах мотивите ви и съвсем на финала дали споделяте коментарите на тези, които казват, че подобно изтичане на информация е дело на хора, които определено биха могли да бъдат сложени в графа "Врагове" на Комисията по досиетата, врагове на работата, която вършите. Имаше през изтеклата седмица коментари и за тези дела, които потекоха срещу вашите решения. Там също мнозина виждат опит да се атакува вашата работа, изобщо смисълът на институцията, която оглавявате?

Винаги съм бил откровен и винаги съм си изказвал мнението. Напълно споделям това виждане, защото аз не виждам какво всъщност друго може да се постигне, освен да се, така, навреди върху работата на комисията, върху коректното информиране на цялото общество и в крайна сметка вие толкова години очаквахте раждането на този закон, а този закон действително е добър. Този закон дава възможност за много по-... бих казал, точно и за много по-детайлно обсъждане на документацията и обявяването всъщност в принадлежност. Именно тук обаче са засегнати... има много интереси на много лица, които всъщност в миналото по една или по друга причина, примерно окастрянето на закона, така, използвам тази дума, примерно на Андреев или по-предният закон Тамбуев не даваше възможност на по-голяма част от лицата да бъдат оповестени. Например спомняте си примерно, постановление... т.е. решението на Конституционния съд номер 10, с което беше ограничена примерно...

Помним това решение.

...проверката на еди-кои си публични лица.

Силни ли са враговете ви? Провиждате ли вече от кои страни са, къде, на какви постове в държавното управление са те?

Естествено. Аз съм споделил това, което прави комисията, всъщност тя е комисията, която засяга интереси не на лица, които всъщност, така, са обикновени, т.е. непознати в обществото и публичното пространство. Засегнати са интереси на лица, които се занимават с публична дейност или заемат публични длъжности, и сами разбирате, че тази публична дейност или публични длъжности и както започна да прави проверката комисията, изпълнявайки стриктно закона, т.е., както е подредено президент, президентска администрация, Висш съдебен съвет, Конституционен съд, именно разбирате, че все пак това са едни знакови и публични длъжности в страната и именно сега както и да е все пак сме живи хора и...

Точния адрес няма да го назовете?

Точния адрес, разбира се, че няма да го назова, но мисля, че всички се досещаме за какво става дума и аз винаги съм отправял апел. В крайна сметка в интерес на общото всеки може да загърби така, както се казва, личната несгода или личната несправедливост към себе си в крайна сметка да постигнем това, което искаме от много години - да бъдем информирани и да го преживеем този период.

С едно изречение, в края на ноември по-скоро да чакаме общинските съветници, които имат агентурно минало?

Да. Комисията ще работи и ще се постарае да поднесе тази информация...