Топлофикациите подготвени да минат на алтернативни горива
Топлофикациите подготвени да минат на алтернативни горива / снимка: БГНЕС

„От няколко дни се знае, че има проблем с доставките на газ, така че в енергийния сектор се бяхме подготвили от гледна точка на икономически действия за обезпечаване на алтернативни горива”, каза в предаването „Кой говори” по Дарик Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Терзийски добави, че е необходимо технологично време, за да се подготвят съоръженията да работят на мазут. „Това, което казва министър Димитров, е наистина добра новина, че „Лукойл – Нефтохим” е поел ангажимента за приоритетни доставки на топлофикационните дружества. Необходими са още други действия, за да може да се случи това нещо”, заяви още председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Ето какво още каза Валентин Терзийски в интервю за Дарик:

От кога трябва да започне преминаването на мазут? С какво количества газ разполага страната – мисля, че министър Димитров каза, че става дума за 1/3 от нуждите на страната, това се съдържа в хранилището в Чирен. Ще потвърдите ли тази информация?

До колкото ние знаем в газохранилище Чирен количествата, които са нагнетени, са от порядъка на около 500 милиона кубика. Тези 500 милиона кубика не могат да бъдат извадени произволно. Има капацитет на съоръженията, които изпомпват от там природния газ. До колкото знаем в момента се подават около 190 000-195000 кубически метра в час. При нормална работа на „Топлофикация – София” само са необходими около 160000 кубика на час. От гледна точка на моментно черпене имаме кризисна ситуация от гледна точка на това, че ако всички потребители в България продължат да ползват природен газ в рамките на нормално заявените количества, ще има недостиг. Точно в тази връзка министър Димитров въвежда ограничителния режим, за да се осигури приоритетно подаване на всички количества природен газ към съответните сектори, които са важни за икономиката.

Количество газ, което се съхранява в Чирен, при нормално ползване казвате може да доведе до недостиг, до какъв недостиг?

За това се въвежда ограничителен режим. Идеята на такъв ограничителен режим е да бъдат изработени кризисни планове, с които да се регламентира какви количества природен газ към кои потребители да бъде подавано.

Г-н Терзийски, газът в Чирен за колко време би стигнал, ако той се черпи в количествата, в които в момента се изразходват в страната за производство и за отопление?

Би трябвало да може да стигне в този обем, в който в момента се черпи за около месец. След това ще има остатъчни количества, но ще бъдат добивани много по-малко на час. Няма да има такова налягане, че да може да се изтеглят по 190000 – 200000 кубика на час.

В рамките на този месец можем да сме спокойни, че топлина до нашите радиатори ще стига?

Разбира се, това е смисълът на такъв ограничителен режим, че да се намери технологично време, за да може да се премине към алтернативни горива. За това е необходимо между 3 и 5 денонощия да бъдат обезпечени съответно сгрят мазут и съоръженията да са настроени вече за работа с мазут и да бъдат организирани доставките за по-продължителна работа на мазут.

Преминаването на работа с мазут би трябвало да стане след месец, когато това количество от газ започне да се изчерпа?

Не, започва да става в момента. От вчера още някои от дружествата в сектора започнаха подгряване на наличните количества, за това ви казвам, че са необходими около три денонощия технологично време. Предполагам, че до четвъртък-петък ще бъдат настроени някои от съоръженията на някои от топлофикациите за работа на мазут, така че до края на седмицата трябва да минат на алтернативни горива.

Ползването на мазут за отопление – как ще се отрази това на потребителите като качество на топлината, като цена на услугата?

Като цена на услугата няма да има промяна от гледна точка на това, че не може да се предизвика ново ценово преразглеждане, а като себестойност на енергията мазутът принципно към момента е по-евтин от природния газ, но допълнителните разходи по въвеждането му в експлоатация във връзка с подгряването му, допълнителните електрически съоръжения, които се включват и черпят електроенергия за самите дружества ще оскъпят себестойността, но тя няма да бъде отразена в крайните цени на топлинната енергия към абонатите. Що се отнася до качеството на топлоподаването, не би трябвало да има проблеми към потребителите.

Смятате ли, че топлофикациите ще намалят количеството топлина към потребителите?

Зависи от ограничителния режим, който ще бъде въведен.Зависи дали количествата природен газ, които ще бъдат подадени към топлофикационните дружества, ще са достатъчни за осигуряването на подгряването на мазута и отоплението на абонатите на топлофикационните дружества.

Следващият важен въпрос е мазутът в какви количества е? Достатъчни ли са? Можем ли, ако изчерпим газа от Чирен, а продължаваме да не получаваме доставки от Русия, да минем изцяло на мазут и за колко време.

Количествата мазут принципно нямат ограничителен капацитет, в такъв смисъл, че производителят е в България – нефтохимичният завод на „Лукойл" в Бургас и може да бъде внасян от всяка рафинерия, тъй като той е петролен дериват. Що се отнася обаче до някакво ограничение при използването му, то има такова и е свързано с емисиите парникови газове, въглероден двуокис, тъй като при работа на мазут, самите инсталации отделят много по-големи количества въглероден двуокис, отколкото при работата на природен газ. Тъй като България е страна по договора, схемата за търговия с емисии с Европейския съюз и Протокола от Киото, ние имаме ограничения и лимити за всяка една инсталация. Тези лимити са разчетени при работа на природен газ, тоест сега, когато минем на мазут, ние ще превишим тези лимити и ако останем продължително време в работа, ще имаме надвишаване на допустимите квоти и тези количества, които са превишени, трябва да купим от свободния пазар. Това означава, че трябва да се дадат допълнителни средства за тази покупка, които ще бъдат в тежест на самите дружества, а това респективно сигурно в следващи периоди на абонатите. В това отношение има проблем при работата на мазут за дълго време.