Свинаров: НДСВ се бори за пет места на евроизборите
Свинаров: НДСВ се бори за пет места на евроизборите / netinfo

Николай Свинаров, зам.-председател на НДСВ и председател на предизборния щаб на партията за евровота в интервю за Дарик

Г-н Свинаров, споделяте ли тезата на Ахмед Доган, че ако трите управляващи партии не спечелят 12 места на изборите за евродепутати, това няма да бъде добра оценка за тройната коалиция и за някои от партиите в нея?

В изказването на г-н Доган има много сериозна логика, макар че на мен ми се ще малко да разграничим нещата. Известно е, че на изборите за депутати в Европейския парламент трите политически сили ще участват самостоятелно. Добре би било, разбира се, те да имат 12, защо не и повече, депутати в Европейския парламент.

Аз обаче не мисля, че това би било оценка за коалицията. Поради самостоятелното явяване на тези избори, всяка една от политическите сили в коалицията трябва да има собствено доказване. Знам, че това, което казвам, е не само предизвикателно, но може би е предизвикателно най-вече за НДСВ, но съм наясно, че ние не можем да сумираме гласовете. Те като сума наистина биха били оценка за управлението в рамките на коалицията през последните две години, но в общ политически план все пак броенето трябва да има и своя разделен характер.

От коментара Ви разбирам, че НДСВ не обвързва позицията си в момента в управлението с това, което би показала партията като резултати на изборите за Европарламента?

Разбира се, това колко депутати партиите от управляващата коалиция ще изпратят в Европейския парламент ще бъде част от тестването на доверието на българските граждани в това управление. Но си позволих да поставя алтернативата, която за мен е важна – че трите партии участват със самостоятелни листи и бих се радвал, ако те се представят достатъчно адекватно, без да споменавам бройка. Защото освен парламентарно представените политически сили има и други, които според нагласите на българското общество засега ще имат своите представители в Европейския парламент. Така че цифрово не обвързвам нещата – 12 от 18 места, иначе се е провалила управляващата коалиция. Не бих казал това. Смятам обаче, че всички партии трябва да работят адекватно за тези избори.

Защо НДСВ ни изненада с този ход – в листата си не заложите на известните лица, които до момента се представлявали партията и България в Европарламента, а представихте кандидати – по-скоро неизвестни на широкия кръг българи?

Лично аз бях изключително удовлетворен от действията на НДСВ. Удовлетворен съм, защото не зная какви ще бъдат оценките на българското общество в това число и медийните оценки, но не си представям да има политическа сила, която да може да представи по-силна листа. Това е листа от хора, които ще работят за България, а не листа от партийни секретари.

Един млад кандидат, макар и със сериозна биография, като Биляна Раева – как стои като водач на листата на НДСВ?

Могат да се направят две оценки по този въпрос. Ако партиите досега не са лансирали подобни хора в обществено-политическия живот на страната, е време да носят отговорност за подобно нелансиране. Аз съм щастлив, че макар и да изглежда на пръв поглед рисково, такова представяне – достатъчно навреме, почти месец преди старта на кампанията, все пак дава възможност за сериозна работа в рамките на реалната кампания след 20 април.

Има и още една оценка, която споделям изцяло – за мен няма по-пропорционални избори от изборите за евродепутати. И понеже НДСВ има основания да смята, че олицетворява идеята за европейското членство на България - заради действията на нашия лидер през последните години, заради безспорното от позитивните действия на предходното правителство като цяло и в частност на министър Кунева, затова че първият еврокомисар е от средите на НДСВ и затова че във всички централни ведомства практически секторното ръководство на процеса по евроинтеграция се реализира чрез кадрите на НДСВ.

И понеже изборите наистина са много пропорционални, аз се надявам, че общият политически актив на НДСВ в относително кратки срокове може да се прелее към блестящите персонални качества на нашите кандидати.

Т.е. по-скоро залагате на марката НДСВ, която да тегли напред и кандидатите ви?

Мисля по-скоро, че достигаме до едно добро съвпадение на марка, която може да се налага и чрез на пръв поглед недостатъчно популярни лица. Тези лица имат пълното основание да защитават националните ни интереси в рамките на Европейския парламент.

Защо обаче никой в НДСВ не се ангажира с прогноза минимум за резултатите на партията на тези избори?

Преди да обявим листата смятах, че ще бъде добро представяне за НДСВ, ако имаме трима депутати в Европейския парламент. След тази, позволете нескромността, изключително сериозна листа, която представихме, като председател на предизборния щаб мисля, че цифрата пет звучи доста по-убедително и ще работим за това.

Даде ли Съветът на управляващата коалиция „зелена светлина” за по-спешното създаване на комисията по досиетата?

Точно Съветът на коалицията едва ли има някаква вина за забавянето, което е реален факт. Доскоро се опитвах да обяснявам, че няма такова забавяне и че то не е фатално, но то започва да става фатално. По моя преценка до средата на април ние трябва да имаме комисия. Очакваме действително в кратки срокове да се реализират последните предоставени от закона възможности за посочване на нови кандидати – поради откази и недопускане по силата на закона, и в седмицата веднага след Великденските празници да имаме състав на комисията, одобрен от пленарна зала.

Да разбирам ли, че допускането на новата кандидатура на левицата – тази на депутата Апостол Димитров, не е под въпрос? Или тепърва вътрешната комисия ще решава този по-скоро юридически, но всъщност и политически въпрос?

Вероятно не само Апостол Димитров ще бъде предмет на оценка. Аз лично очаквам поне двама-трима нови кандидати. Нямам съмнение, че въпреки досегашната позиция на ОДС, след потвърждаването на отказа от Държавната комисия по сигурността на информацията СДС няма да останат без представител в комисията.

Разбира се, отворени са и възможностите да се търси заместник и за единия недопуснат представител на БНС. Без да коментирам персонално нещата, трябва да се извърви този път, който законът очертава като процедура, за да имаме в средата на април избран състав на комисията.

Татяна Дончева от левицата и ваши колеги от ДПС лансираха идеята да се търси нова фигура, която да оглави комисията по досиетата. Водят ли се разговори и ще стигне ли това време, за да се намери един външен човек, извън номинираните досега – достатъчно авторитетен по думите на колегите ви, който да бъде избран за председател на комисията?

Не споделям тази теза. Не искам да засегна колегите, но в номинираните кандидати за тази комисия виждам достатъчно възможности за излъчването на председател, заместник-председател и секретар. Да търсим отнякъде външен човек, понеже досега не сме се справили със своите „вътрешни” хора – за мен това не е позиция. От номинираните има достатъчно достойни да бъдат членове на комисията – в това число председател и зам.-председател.