Социалното министерство е готово за напрежение в пазара на труда
Социалното министерство е готово за напрежение в пазара на труда / Sofia Photo Agency

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова в "Денят" на Дарик радио

Вие представихте какво е правило министерството през 2008. Акцентът, който слагат агенциите, е вашата информация, че безработицата не расте. А какво е обяснението ви?

Това, че все още и да се надяваме, че няма да има такава драматична вълна върху пазара на труда и върху българската икономика, въпреки че ние имаме готовност в това отношение. Нормално е, ако има такова напрежение на пазара на труда, то да бъде малко последващо и да се очаква някъде след първото тримесечие на 2009 г.

Какво значи готовност?

Това значи, че. . . най-напред искам да кажа няколко думи, това, че за 2009, тъй като вие говорите за отчитане, но май че влизаме веднага с летящ старт в следващата година. . .

Въпросът е какво сте постлали. . .

. . .приоритети. . .

. . .за по-тежката. . .

Да, приоритет, което ще бъде, е политиката на пазара на труда, т.е. ще продължи нашата политика "Работи легално" и всички произтичащи от това позитиви. Казвам позитиви, защото в резултат на тази политика, която стартира в средата на 2008 г., ние успяхме да повишим и събираемостта, да извадим на светло една голяма част от сивата икономика и от сивите доходи, което пък рефлектира върху възможността да се реализират много социални намерения на правителството, дори в по-голяма степен, отколкото се очакваше. Това, което мога да кажа, защото вие започвате с позицията за заетостта и безработицата, на този етап все още при нас пристигат писма от работодателите, в които искат работници от трети страни да бъдат внесени в България. И в същото време очакваме в някои отрасли да има известно намаление на обема на работата, което няма начин да не рефлектира и върху заетостта. И понеже поставяте въпроса какво сме постлали, именно това, че са подготвени в бюджет 2009 достатъчно много ресурси за инвестиционна политика, като смея да кажа не без задоволство, че за първи път ще се отдели една голяма сума за социална инфраструктура. Нещо, което ми се струва, че коалицията успешно успя да разбере социалния министър, че когато не могат да стартират бързо големи инфраструктурни обекти, тъй като при тях има доста дълъг период на подготовка, то социалната инфраструктура, за която и общините, и неправителственият сектор имат готови проекти, може да стартира веднага, т.е. към социалната инфраструктура, имам предвид социално-инвестиционния фонд, проект "Красива България", имаме готовност с над 1000 проекта готови, които са внесени в министерството. . .

Тоест вие ще наемате хора, които остават евентуално без работа. . .

Безработни. . .

. . .в такива проекти, които държавата ще. . .

. . .в такива проекти, които държавата ще. . .

. . .възлага.

. . .възлага, разбира се, на базата на внесени проекти в министерството, утвърдени от управителния съвет на социално-инвестиционния фонд и на "Красива България", които са управителни съвети, в които присъстват и общините, и социалните партньори, и работодатели, и синдикати. Така че тук е един буфер, който мога да кажа. Освен това съм удовлетворена от това, че в парламента бяха гласувани част от промените, които ние предложихме, както в Кодекса за социално осигуряване, така и в Кодекса на труда, и в Закона за насърчаване на заетостта. И ние ще имаме една буферна зона за фирми и предприятия, в които има намаляване на обема на поръчки и има възможност да бъдат съкратени хората, ще стимулираме работодатели да задържат на работа. . .

Как?

. . .да запазват на работа. На почасова работа, като ние ще предоставяме на работещите в тези фирми до 50 процента от минималната работна заплата в продължение на три месеца.

Това значи обаче, че и работниците трябва да се съгласят да получават. . .

Естествено.

. . .по-малко, но поне да се водят на работа, да бъдат осигурявани.

Работниците, работниците трябва да знаят, че във Великобритания работниците се стремят да останат на работа, макар и с много чувствително намалена вече работна заплата. Примерно давам пример една европейска страна. И още повече ако това е временен период, защо да губят своето работно място хора, които са квалифицирани, които имат умения, които имат сръчност, и да отиват на пазара на труда? Освен това парламентът вече гласува и повишаване на обезщетението при безработица, което също е един добър сигнал. Така че сега пък ще видим кой се е осигурявал за този риск и кой е получавал пари в пликче, поради което. . .

Тази година, 2008, вие направихте една непопулярна реформа, като намалихте възможностите да получаваш, независимо колко е голяма, върху колко си се осигурявал, обезщетение, т.е. помощ за безработен, преди можеха да лежат с години, без да работят, безработните. Смятате ли обаче, че през 2009 е възможно да се наложи връщане на старото положение, защото. . .

Не. Категорично. . .

. . .ще се появят много безработни, които трябва да бъдат. . .

Категорично. . .

. . .издържани?

Категорично не, просто защото има нови програми. Значи, в националния план по заетостта се предвижда да има една програма "Отново на работа", която е за хората, които евентуално ще бъдат съкратени, на които веднага ще им бъде нова работа, субсидирана заетост. Предвижда се разширяване на програмата "Асистенти за хора с увреждане и социални асистенти". Предвижда се разширяване на програмата "В подкрепа на майчинството". Предвижда се една нова програма, която е свързана със социалния патронаж в общините. "В помощ на българската гора" всъщност имаме залесяване на горите. Тоест нищо няма да става, така, просто да се лежи и да се получават пари. Тоест ще даваме много програми за близо около 58 хиляди нови работни места, имаме предвидени ресурси и възможности, плюс тези, които, аз говоря за строителството, за разкриване на работни места, и смятам, че това е напълно в реда на нормалното да поемем заедно с работодателите и синдикатите тези буфери. Искрено се надявам, че този път всички ние ще разберем, че за да можем да преодолеем кризата трябва да обединим своите усилия. И едно от усилията е, нека си позволи министърът на труда и социалната политика от ефира на националното "Дарик" радио да каже - потребявайте българското. Всеки купен хляб, всяко левче, дадено за българско производство, било то мляко, сирене, чорапи, риза или каквото и да било, или тухла, или бутилка вино, значи едно българско работно място. Така че в навечерието на празниците, аз горещо настоявам нацията да се обедини около това да потребява българското. Това значи да кажем, че кризата ще ни удари много в по-лек вариант, отколкото се очакват и се предписват такива страховити картини.

През 2008 предприехте и редица мерки, които трябваше да водят до ефект в раждаемостта, повече българи да правят семейства и да се раждат деца. Има ли според вас реален ефект? Включително и сега, в последните месеци отново давате още възможности - бабите да гледат децата. . .

Аз искам да споделя, че демографските. . .

. . . бащите.

. . . демографските процеси са процеси, които имат ефект след 10, 15, 20 години. Те са продължителни. С мерки, еднократни, не могат да се решат. Но така или иначе през 2008 година една от политиките, която реализирахме ние, беше в подкрепа на младите хора и младите семейства, на техните деца. Защото за нас от изключителна важност е да дадем шанса на тези, които реално ще създават работеща икономика. Защото не могат да се решат социални проблеми без работеща икономика. И мога да кажа, ако трябва да използвам една дума, която не е приятна, да се рапортува, но България е първата страна в света по платен отпуск по майчинство, подчертавам, платен отпуск по майчинство - 770 дни, две години. От които вече 410 дни - 90 процента, и 366 дни в размер на минималната работна заплата. Имаме увеличаване на раждаемостта през последните четири години. Определено постепенно покачване на раждаемостта. Искрено вярвам, че оттук насетне ще мислим не само за повишаване на раждаемостта, но и за интелектуалния капацитет, здравето и жизнеспособността на младото поколение на България. В това отношение направихме немалко. И аз мисля, че всичко, което обещахме в тази област на българските граждани, на българските семейства, е изпълнено.

Другата голяма тема са пенсионерите, включително тази година, така, обрахте и шеги покрай опита ви да ги изпратите на почивка. А в това студио преди два месеца признахте, че това не е най-добрия начин, по който сте го направили. Какво през 2009 ще промените?

Първо, искам да кажа, че направихме всичко възможно за хората от третата възраст и това, че близо 20 процента са повишени пенсиите, че безпрецедентно дадохме на най-ниските пенсии по 50 лева през ноември месец като инфлационна добавка, че това е най-голямата коледна добавка, която вече получиха възрастните хора, по 150 лева. Няма да скрия това, че вече ме срещат хора и които казват - да сте живи и здрави, ние толкова пари накуп не сме виждали. Има и такива, които не са доволни. Но никога няма доволни хора особено когато се касае до джоба и до това, което човек има желание да получи, но. . .

Как ще изглежда 2009 за тези хора? Кризата ще ги ударили тях?

2009 ще изглежда в никакъв случай не по-зле от 2008. Първо, защото добрата новина е, че инфлацията намалява и че цените започват лекичко да вървят надолу. Второ, защото от 1 януари на над 400 хиляди пенсионери, които са на минимална пенсия, пенсиите ще се увеличат изпреварващо, от 1 април ще се увеличат още веднъж пенсиите, знаете, всяка година трудов стаж ще се бонифицира с 0.1 процента, и от 1 юли ще се увеличат още веднъж пенсиите. Тоест кумулативно пенсиите през 2009 година ще се увеличат малко над 20 процента с това изпреварващо увеличаване на пенсиите от 1 януари. А що се касае до въпроса за отдиха на пенсионерите. . .

Всъщност 2009 може би пък ще потвърди вашата идея - ако много хотели останат празни заради това, че западняци няма да дойдат. . .

Аз вече, аз вече. . .

. . . тогава се оказва, че шансът е пенсионери или деца от домове да ходят на почивка.

Да, ние вече имаме оферти, изпратени в министерството. И съм повече от сигурна, че през 2009 ще направим онази стъпка към създаване на възможности за повече пенсионери да ходят на профилактика и рехабилитация, като, разбира се, те ще трябва да си платят пътните, а ние ще направим всичко възможно да гарантираме възможността да имат поне една процедура профилактична и да могат по 10 дни или 14 дни да почиват в рамките на конкуренцията, която трябва да ни предложат българските туроператори, хотелиери и ресторантьории. Така че нека започнатата идея, колкото и недобре представена, да я продължим с нагласата, че това са стъпки към нещо по-добро за хората от третата възраст.

Казали сте, че трудовите инспектори вече ще имат лаптопи и с тях ще ходят на проверки. За какво са им тези лаптопи. . .

Казали сме . . .

. . . да пишат протоколите на лаптоп?

Казали сме, че в политиката за "Работи легално" и идеята, че трябва да създадем една инспекция на труда, която да има авторитет, която да бъде мобилна, която да бъде достатъчно модерно работеща и която не само да санкционира, а и да прави, бих казала, да прави превенция, да не допуска нарушаване на трудовото законодателство. . . Утре трудовата инспекция за първи път ще получи 60 нови автомобила и на всеки трима инспектори ще има по един автомобил. А лаптопите са с директна интернет връзка с НАП и с НОИ.

За да могат да хващат кой колко осигурява. . .

И в момента. . .

. . . например и кой. . .

. . . и в момента, в който влезете и вземете ЕСГРАОН на работника, ще видите той дали се осигурява, ще видите той дали внася осигуровки. Смятам, че тези дисциплиниращи ефекти на пазара на труда са много важни. И за нас това е една модернизация и едно изпълнение на нещо, което не го бяхме записали като приоритетна задача, но, както виждате, и с него се справихме до края на годината.

Всъщност това е част от по-голямата тема - как работят пък собствените ви хора? Казали сте, че средната възраст е 39 години.

Да. И мога да кажа, че. . .

Тоест млади хора искат да работят тази работа във вашето министерство?

И мога да кажа, че тези хора работят в министерството и тези хора по вътрешния сайт на министерството отправиха молба за спонсориране на домове. И тези хора в цялата система на министерството събраха над 113 хиляди лева собствени средства, които ще отидат в няколко дома за деца с умствени увреждания. И тези хора отличиха вашата колежка Елена Бейкова като една от най-добрите журналисти на България, отразяваща дейността на Министерството на труда и социалната политика.

Накрая с едно изречение - най-големият ви успех в 2008 и най-големият ви провал?

Много трудно в социалното министерство да кажа, че е най-големият успех. Но по-скоро бих казала, че най-големият успех е, че работим екипно и сме нахъсени да не оставим нито един лев от европейските фондове неизползван. И това е голям успех на нашето министерство, защото по програма ФАР сме усвоили 90 процента от парите.

Но вие не бяхте в новините със спрени пари.

Не, няма и да бъдем, обещавам ви.

А неуспехът на 2008-ма?

Неуспехът е, че може би в някои политики, които толкова много искаме да ги реализираме, не можем да удовлетворим всички желания. За мен може би най-големият неуспех е това, че понякога дори коалиционните партньори не искат да разберат, че социалната политика е политика, която дава сериозни плодове, ако се обърнеш с лице към хората, но към всички хора, а не да сегментираш групите на - тези са моите, а онези са вашите. И това, че не мога да приема, че в коалиционната политика едните са добри, а всичко онова, което някак си, така, не се харесва на хората, е на социалното министерство, респективно на БСП.